Ştiam eu că parentingul modern poate dăuna grav sănătăţii!

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu îmi iubesc cel mai mult fetiţa atunci când doarme. Numai cine nu are copil super-energic de câţiva ani nu înţelege despre ce vorbesc. Doar că, atunci când mă surprind bucurându-mă de linişte, am imediat remuşcări pentru egoismul meu şi mă apuc s-o învelesc minuţios pe Luna, să-i aranjez perna, pijamaua şi părul căzut pe faţă şi să îi dau mulţi pupici abia atinşi de obrăjorii ei de păpuşă.

Acum câteva nopţi, am plusat cu implicarea personală şi am zis să încerc şi eu metoda asta la modă, a sleep-talking-ului. Nu, nu mi-am propus să vorbesc în somn (deşi mi se spune că o fac cu patos uneori), ci să îi spun Lunei lucruri importante pe când e adormită. Cică subconştientul e mereu treaz, iar ceea ce auzim în timpul somnului se imprimă profund în mintea noastră. Metoda poate fi folosită ca un fel de hipno-terapie în cazul copiilor cu traume sau în scopul de a cimenta încrederea lor în sentimentele de dragoste ale părinţilor şi în protecţia pe care aceştia le promit să le-o garanteze pentru totdeauna.

Aşa că m-am aşezat cu mare grijă lângă fiică-mea şi, după ritualul cearşaf-pernă-pijama-perişor-obrăjor, i-am şoptit încet de tot la ureche:

– Sunt alături de tine. Şi îţi voi fi alături toată viaţa mea, oricând vei avea nevoie. Te iubesc.

Nu ştiu care va fi efectul pe termen lung al discursului meu terapeutic, dar ştiu că cel pe termen foarte scurt a fost şocant. Luna a ţâşnit în picioare (iar ca urmare câinele a căzut din pat), cu acea expresie irezistibilă de copil treaz-adormit, şi a afirmat tare şi răspicat:

– Şi eu!

Cam ca la apelul de dimineaţă din armată. După care a picat la loc, buştean, lăsându-mă cu o sperietură zdravănă şi cu intenţia de a nu mai face experimente de parentig modern care pot cauza infarcturi părinţilor.

13 gânduri despre „Ştiam eu că parentingul modern poate dăuna grav sănătăţii!

  1. :)))
    eu nu am auzit de sleep talking, dar si eu ma distrez cu metode de parenting modern pe care le citesc acum intr-o carte. e chiar fun
    eu: vad o pijama care asteapta sa fie imbracata de un baietel! (asa zice in carte, sa nu ii spun ‘imbraca-te cu pijamaua’)
    el: si eu.

    Apreciază

  2. hahaha, tocmai cu 10 minute inainte sa ajung pe textul tau m-am apucat sa-l invelesc, pup, sa-i spun iepurasul lu’mama and stuff, si numa’ ce s-a trezit iepurasu’, fix asa ca Luna, s-a ridicat in fund si a zis, hai sa plecam de aici!

    Apreciază

  3. Totusi, nu a fost ”ca la apelul de dimineaţă din armată”, pentru ca Luna a beneficiat de somn in continuare, pe cand in armata se merge la program.
    Oricum, scena merita filmata!

    Apreciază

  4. Stai linistita, nu trebuie sa ai remuscari, nu e nevoie sa treci prin stari cu emotii negative inutil. Chiar exista un conflict intre parinte si copil pe langa dragostea genuina, e documentat in literatura de specialitate

    Apreciază

    • Am fost crescuta dupa metoda aia. Adica eu nu imi aduc aminte ca mama sa-mi fi spus ca ma iubeste, dar poate imi spunea in somn. Si n-a fost bine. Asa ca eu ii spun fiica-mii, pentru orice eventualitate, si treaza, si in somn 🙂

      Apreciază

Comentează:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.