Când eşti prea bătrân ca să fii tânăr părinte?

Nu ştiu dacă aţi dat vreodată peste acel tip de comerciant care ştie mai bine decât tine ce îţi doreşti. Adică te duci tu mai ezitant, aşa, să cauţi ceva, iar el te convinge cu mare hotărâre să cumperi (şi) altceva. O amintire de neuitat în acest sens îi păstrez tinerei chelneriţe de la restaurantul Bellini din Tineretului, care a decis în locul lu’ bărbatu-meu cât de bine făcut să fie muşchiul lui de vită, deşi el comandă acelaşi lucru de cel puţin zece ani, de când îl cunosc, şi ce desert să ia, deşi el ezita între alte opţiuni:

– Lasă, că vă fac eu o îngheţată, a tranşat chelneriţa dilema, cu siguranţă şi fără pic de zâmbet.

– Cu ce?

– Ştiu eu cu ce! Aveţi încredere în mine!

Păcat că nu mai lucra acolo când au venit cu demolarea peste ei. Cred că l-ar fi convins pe primarul Piedone că el nu vrea, de fapt, să îi radă de pe faţa Pământului, pentru o nimica toată ca lipsa autorizaţiei de construcţie (de vreo şapte ani). Acum susură jucăuş o arteziană pe locul în care altădată le savuram îngheţata.

Weekend-ul trecut, l-am întâlnit pe fratele geamăn mai mare al chelneriţei. Zic „geamăn” pentru că se comporta identic şi „mai mare” pentru că i-am aflat vârsta într-un mod tare ciudat.

Ne duseserăm la cinema:

– Bună ziua. Vrem şi noi la „Mini…”, am început eu.

– La „Minioni”, sigur, s-a pornit casierul. Doi adulţi şi un copil. Aveţi? Ochelari, da. Locuri? Hai că vă dau eu ce îmi place. Uite aici e foarte bine. Vă costă X lei. Nu aveţi mărunt. Ia vedeţi, poate are soţia! Aveţi!

Cât a vorbit, nu am apucat să scoatem nici un sunet. El doar constata, cu coada ochiului, răspunsurile noastre non-verbale la ceea ce ar fi trebuit să fie întrebările lui. În timp ce printa biletele, a mai pus o întrebare, fără să se uite undeva anume:

– Câţi ani are?

Hipnotizaţi, am bănuit că se referea la Luna şi am răspuns tustrei disciplinat şi în cor:

– Şase.

– Da’ de ce?, am cerut eu timid amănunte. De la ce vârstă trebuie să plătească biletul întreg?

– Aaa, nu de asta v-am întrebat. Eu am 40 de ani şi nu ştiu dacă să mai fac sau nu copii la vârsta mea, ne-a lămurit el pe acelaşi ton liniar şi energic de până atunci.

I-am răspuns, printre hohote, că noi am făcut-o pe Luna la 38, respectiv 39 de ani. Şi că ea ne umple viaţa acum. Apoi i-am urat „Spor la treabă!” şi am plecat spre sală, încă râzând de neverosimilul dialogului. Nici măcar gândul că, iată, suntem nişte părinţi tineri EVIDENT bătrâni nu a reuşit să mă întristeze, ci doar mi-a deschis calea meditaţiei spre amintiri nostalgice, despre cum nu mi-am dorit eu copii pentru că mă consideram prea tânără la 30 de ani sau despre cum s-a ruşinat multă vreme maică-mea, gravidă cu mine la, hăt!, 43, de „ce-o să zică lumea că fac copii la bătrâneţe”.

La întoarcerea acasă, bărbatu-meu a ajutat-o pe Luna să-şi re-membreze păpuşa (pe motiv de dezmembrare anterioară accidentală). Apoi i-a băgat pe mâinile de plastic tricoul roz pe care fiică-sa nu reuşea să i-l pună, i-a tras pe talie fustiţa (tot roz) şi a mărturisit:

– Nu credeam să ajung vreodată să îmbrac o păpuşă. Şi în nici un caz la 46 de ani.

Eu cred că ăsta e răspunsul corect: dacă poţi să petreci o oră jumătate uitându-te la nişte surprize de ou Kinder, vorbitoare şi în blugi, sau să îmbraci cu mâna ta de bărbat, în roz, o păpuşă, poţi şi să ai copii mici. Dacă nu, nu.

Reclame

4 gânduri despre „Când eşti prea bătrân ca să fii tânăr părinte?

  1. Foarte frumos spus! Emotionant! Sau…m-am trezit eu mai sensibila azi? Nu cred! Va doresc multa sanatate, rabdare si inventivitate in cresterea Lunei!

    Apreciază

  2. Ce-mi place cum ai scris 🙂 Niciodata nu suntem prea batrani ca sa fim tineri parinti, pe de o parte. Pe de alta, am citit odata un articol al unei tipe care avea vreo 4 sau 5 copii si regreta ca incepuse tarziu sa-i faca pentru ca va petrece mai putin timp cu cei din urma. Intr-un fel si eu ma gandesc ca uite, mama m-a facut la 21 de ani si acum e o bunica tanara si energica, pe cand eu cine stie daca mai apuc nepotii…

    Apreciază

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.