Te bate bărbatu’? Sună la 0800-500-333!

Acum câteva luni, m-a rugat o prietenă, internată cu copilul la „Marie Curie”, să caut un adăpost temporar pentru o mamă bătută. Aceasta venea de la ţară, de pe lângă Bucureşti, avea o fetiţă ale cărei răni necesitaseră internare, iar ea şi cealaltă fetiţă nu aveau unde sta peste noapte. Erau bătute prea uşor pentru a putea rămâne în spital. Fiind duminică, mi-a fost imposibil să găsesc o soluţie, deşi am dat multe telefoane, şi urma să le propun să vină la noi, când am aflat că spitalul le-a pus până la urmă la dispoziţie un pat pentru noaptea aceea. Le-am transmis numerele de telefon de la Protecţia Copilului de care aparţineau şi mult succes să rezolve ceva de a doua zi încolo.

Am aflat cu această ocazie că nu există, în spital, serviciu de consiliere de profil, că poliţiştii au impedimente birocratice, de circumscripţie, pentru a se putea ocupa de astfel de cazuri şi că, în general, e mai bine să fii bătută în cursul săptămânii decât în weekend, când nu îţi răspunde nimeni la nici un telefon.

De aceea m-am bucurat să aud, de dimineaţă, la radio, un spot publicitar pentru un număr de telefon dedicat victimelor violenţei domestice. Mi se pare o idee foarte bună să oferi o linie telefonică gratuită, unde femeile abuzate (îmi asum generalizarea, cred că aproape toate victimele sunt femei) să îi poată denunţa pe agresori, la fel cum copiii agresaţi au la dispoziţie Telefonul Copilului. Doar că spotul mi-a atras atenţia după ce se anunţase numărul de telefon.

Ascult până la sfârşitul spotului, în speranţa că voi putea nota numărul de telefon, dar nu reuşesc. Numărul nu se repetă. În schimb, aud o listă infinită de „sponsori”, citită pe repede înainte, care mănâncă mai mult de jumătate din timpul publicitar alocat: proiectul este finanţat de cutare, co-finanţat de cutare, axa cutare, direcţia cutare, domeniul cutare etc. etc. etc.

Îmi propun să fiu mai atentă la următoarea difuzare. Şi sunt. De data asta apuc să-mi dau seama că e un număr de telefon lung, nu unul scurt. Dar atât. De reţinut, nu poate fi vorba. Pot reţine, însă, dacă vreau, poliloghia birocratică de la sfârşit.

Închid radioul şi deschid televizorul, văzându-mi de treburi prin casă. Aud spotul, fug în faţa ecranului să văd numărul de telefon scris (presupuneam eu), dar nu văd decât acelaşi text lung şi inutil întins pe tot ecranul. Plus sigla programului: „Start”.

Ultima speranţă: netul. Sunt specialistă în căutări pe net, dacă s-ar face vreun concurs pe tema asta aş câştiga detaşat aurul. Şi totuşi acel număr de telefon nu e uşor de găsit. Căutarea după sintagma: „program start violenta domestica” îmi aduce un comunicat de pe site-ul Ministerului Muncii, de anul trecut, din care reiese că s-a lansat programul şi multe alte articole, tot vechi, care reiau limbajul de lemn plin de noţiuni inutile sau neclare şi de greşeli de ortografie din comunicatul oficial. Pentru conformitate, iată una dintre adrese: http://www.ma-implic.ro/news/start-o-viata-de-calitate-in-siguranta/

Aflu că au fost angajaţi 120 de experţi în program (wow! ce de experţi avem noi!) şi că valoarea acestuia e de 170.207.156 de lei. Numărul de telefon apare abia după alte câteva link-uri, aici: http://www.viata-libera.ro/societate/72771-linie-telefonica-gratuita-pentru-victimele-violentei-domestice. E primul articol clar şi concis pe care îl găsesc, care îndrăzneşte să nu bată câmpii şi să nu conţină greşeli gramaticale.

Stimaţi experţi care vă luaţi partea din acele milioane de Euro, vă dau sfatul gratuit de a reface spoturile publicitare. De corectat comunicatele vechi nu cred că mai are sens. Deci: spuneţi clar numărul de telefon după ce explicaţi că la el poate suna, gratuit, anonim şi non-stop, oricine este victima unei agresiuni. Înlocuiţi poliloghia birocratică cu un simplu „Program finanţat de Uniunea Europeană” (ia să vedem, vine UE să vă tragă rău de urechi?) şi repetaţi, la sfârşitul spotului radio, numărul de telefon. Iar în spotul TV scrieţi numărul ăla pe ecran, pe tot parcursul spotului. Nu e chiar atât de greu să faci un lucru cu cap, astfel încât să fie cu adevărat util. Şi faceţi cumva să apară numărul ăla la o căutare Google de genul „Mă bate barbatul”, că acum apar numai articole cu sterile bla-bla-uri motivaţionale.

Deci ne-am înţeles, sper: dacă te bate bărbatu’, suni la 0800-500-333. Ia să vedem acum, cine ştie numărul de la Telefonul Copilului? Dar pe cel de la Peditel? Toxapel, cineva?…

 

 

 

Anunțuri

14 gânduri despre „Te bate bărbatu’? Sună la 0800-500-333!

 1. Numarul ca numarul, dar ce facem in spatele lui? Oare chiar primim ajutorul asteptat? Eu am incercat in ianuarie sa sun la un nr de tel pt protectia pacientilor (ceva de genul asta) si nu mi-a raspuns nimeni. E adevarat ca era dupa 7 seara. La fel am patit si in cazul a 2 televiziuni de notorietate.

  Apreciază

 2. Nu ai gresit cu nimic vorbind numai despre ”femeile abuzate”, pentru ca daca barbatul este abuzat, inseama ca o merita si atunci nu se pune.
  Oricum, din cate vad la numarul cu pricina, trebuie ca respectiva sa ia bataie de cateva ori bune pana a retine numarul. Din buimaceala aia, nu cred ca iti aduci aminte cu usurinta de acel format al numarului.
  D-na Dragu cunoaste cat de usor castiga unii bani fara a face ceva folositor societatii?
  Sunt convins ca are cunostinta de acest lucru! Din aceasta cauza trebuie ca ceilalti sa lucreze pentru doi lei, pentru ca potentatii vremii sa poata castiga dupa cum le este pofta.

  Apreciat de 1 persoană

  • A trebuit sa caut pe Google „dna. Dragu”, pt ca nu stiam despre cine e vorba. La cati ministri s-au perindat pe scaunul ala in ultimii ani, le-am pierdut sirul 🙂
   Eu inteleg ce a vrut sa spuna cu cei doi lei. Nu stiu cum e la Sibiu, dar la Bucuresti se practica niste preturi absolut nesimtite pt orice. Sa nu cumva sa ai vreun necaz si sa ai nevoie de un instalator, ca nici unul nu-si misca fundul pt sume cu mai putin de doua zerouri. Dar e perfect adevarat ca aceasta lipsa de respect pt bani a provenit din imaginea mediatizata a imbogatirii escrocilor, fara munca. Deci e un cerc vicios…

   Apreciază

  • Iata o mamica informata, felicitari! 🙂
   Eu am aflat intamplator de aceste servicii utile, in conditiile in care sunt toata ziua pe net, tv si radio, plus grupuri de informare in domeniul cresterii copilului. Ma intreb cum sa auda o mamica din Cuca Macaii…
   Iar cu Telefonul Copilului sunt si mai suparata. Cand am aflat de ei, m-am oferit voluntar: pregatire am, bunavointa am, timp am – doar puteam lucra doar de acasa, avand bebelus la vremea respectiva. Nu s-a putut, trebuia sa merg in sediul lor. In epoca mobilitatii, nu poti directiona un apel catre un mobil?

   Apreciat de 1 persoană

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s