Supică şi Sărmăluţă

O aud de dimineaţă, la televizor, pe doctoriţa care a informat presa, în ultimile săptămâni, despre starea copiilor internaţi la spitalul „Marie Curie” cu sindrom hemolitic uremic. Cazurile continuă să apară, fără legătură cu epidemia din Argeş, ultimii doi bebeluşi bolnavi fiind aduşi la spital acum două zile. Doamna doctor începe prin a afirma că a ştiut mereu care e, de fapt, cauza tuturor îmbolnăvirilor: carnea. E prima dată când aud asta, dar poate că nu am fost eu suficient de atentă, şi nici inspectorii sanitari din juma’ de ţară, ca să nu se mai zbată aiurea cu atâtea controale la ape, lapte, portocale şi alte posibile surse infecţioase. Devin, deci, mai atentă. Şi o aud pe doamna doctor revoltată că nişte bebeluşi de şase, respectiv şapte luni au fost hrăniţi cu carne, cică e foarte grav aşa ceva: cel de şase luni a mâncat supă în care fierseseră pulpe de pui, iar cel de şapte luni a primit de-a dreptul sarmale. Ca să ne simplifice înţelegerea, doamna doctor i-a poreclit pe primul bebeluş „Supică” şi pe al doilea, evident, „Sărmăluţă” – moment în care atenţia mea este captată totalmente de discursul dânsei. Pentru că ironia cu care a pus porecle unor bieţi copilaşi bolnavi îmi pare şi ea totală.

De fapt, tot discursul doctoriţei este o ironie cap-coadă la adresa părinţilor „extrem de ocupaţi”, de la ţară, care îşi lasă copiii să fie crescuţi aiurea de bunici şi de alţi membri ai familiei extinse, şi care habar nu au cum se face diversificarea. Nu ratează nici mişto-ul la adresa ministrului Sănătăţii, care a îndrăznit să ne avertizeze să nu mâncăm brânză cu E. coli, deranjându-i astfel pe trolii şi pe hater-ii pătrunşi de un paradoxal simţ orb-patriotic, de apărare a unui focar de infecţie potenţial letal doar pentru că era „Made in Romania”.

Tonul batjocoritor al acestei doamne nu este o noutate pentru mine. L-am auzit de nenumărate ori în spitalele de Stat, aproape de fiecare dată când am avut de-a face cu medici de acolo. Mai nou, tonul acesta a migrat şi spre privat, odată cu unii medici renumiţi de la Stat care şi-au deschis cabinete proprii – acei semi-zei la privilegiile cărora e greu (a se citi „costisitor”) de ajuns. Cei care te fac să te simţi ultimul nimeni de pe Pământ, iar pe copilul tău îl traumatizează pe veci cu ameninţări, încruntări şi proceduri dureroase făcute fără pic de menajamente.

E o ironie şi faptul că se vorbeşte despre informare corectă, reguli de igienă sau prevenţie a bolilor. Cine să dea sfaturi utile viitoarelor mame de la ţară? Popa din sat la ora de religie din şcoală? Că oră de educaţie sanitară nu există, dar de îndoctrinare cum că apa sfinţită vindecă de orice boli, da. Să dea sfaturi moaşa locală, care încă mai sare cu picioarele pe burta gravidei ca să o ajute să nască? Sau medicii de la oraş, la care ţăranii ajung din an în Paşte, la vreo urgenţă medicală sau birocratică, şi cărora nu le zâmbeşte faţa, darămite să mai şi spună o vorbă bună? Există vreo maternitate sau vreo organizaţie care să le dea mamelor, la ieşirea din spital cu nou-născutul, o hârtiuţă cu indicaţii esenţiale pentru creşterea copilului, cum ar fi calendarul de diversificare sau regulile de prim-ajutor?

Nici măcar în buricul Capitalei nu se poate vorbi de o educaţie corespunzătoare. Fiică-mea nu a avut, într-un an şi jumătate de şcoală „de top”, nici măcar o frântură de oră de educaţie sanitară, iar asistenta şcolii ştie doar să ţipe şi să păruie copiii (voi povesti în curând şi despre ea, ca să înţelegeţi că nu arunc aiurea cu vorbe).

Cu mult mai util ar fi fost ca distinsa doamnă doctor, care pare a le şti pe toate atât de bine, să dea nişte indicaţii precise în faţa camerelor de luat vederi, în loc să-i ia la mişto pe toţi cei care nu sunt atât de bine informaţi ca dânsa. Să profite de audienţa uriaşă pe care o au buletinele de ştiri pentru a face un pic de educaţie, pe care, iată, nu o face nimeni în ţara asta. Să reformuleze aşa, de exemplu: „Dragi părinţi, nu mai cumpăraţi produse alimentare decât din magazine unde sunt verificate sanitar-veterinar şi se află în perioada de garanţie. Spălaţi bine, cu apă multă, absolut toate alimentele pe care le consumaţi. Spălaţi-vă şi voi bine pe mâini după ce mergeţi la WC sau după ce schimbaţi scutecele copiilor, pentru că E. coli aia care poate ucide se dezvoltă în fecale (sau în căcat, ca să înţeleagă şi mamaia din Cucuieţii din Deal). Fierbeţi laptele înainte de a-l bea. Şi nu le mai daţi carne bebeluşilor de şase, şapte luni; daţi-le de la ….” Hopa! Ia stai, că nu mai ştiu nici eu de la ce vârstă se dă carne bebeluşilor. Să caut pe Google – ceea ce ar putea face, apropo de educaţie, şi mămicile de la ţară, în timp ce stau pe buda din fundul curţii şi navighează pe cel mai rapid internet dă pă faţa Pământului, cu mâna cu care se şterg la fund, după care se întorc în casă, la cel mic, să-i facă de mâncare cu apa scoasă din fântâna de la capu’ satului, cu găleata aia ruginită. Rezultatele căutării mă cam debusolează: în tabelele de diversificare se recomandă introducerea cărnii în alimentaţia bebeluşilor de pe la… şase luni! Mai întâi de pui sau de curcan, desigur, fiartă, mărunţită, pasată etc., dar la şase luni!

„Nici nu mai contează de unde provenea carnea, contează doar că nişte copii de şase-şapte luni primesc carne”, a spus de dimineaţă doamna doctor. Cum adică?! Ba contează, din moment ce acea carne poate fi infestată cu o bacterie letală. Altfel, nu înţeleg cu ce au greşit, oare, părinţii lui Supică, dându-i supă de carne de pui la şase luni, aşa cum scrie la carte…

La Sărmăluţă, culpa e ceva mai mare, desigur. Carnea tocată de porc este evident un meniu nepotrivit pentru un bebeluş de şapte luni. Dovadă că, acum, Supică nu e într-o stare prea rea, dar Sărmăluţă este grav bolnav.

Îţi ţin pumnii, Sărmăluţă, să treci peste hopul greu. Nu este vina ta că te-ai născut într-o ţară în care şcoala te prosteşte, Statul te ignoră, biserica te fură, furnizorul de hrană te îmbolnăveşte şi doctorul te ia la mişto. Să te faci bine şi să creşti mare, Sărmăluţă! Şi să nu uiţi că ai fost odată victima prostiei, hoţiei şi a lipsei de empatie, poate faci echipă cu Supică şi cu restul vecinilor tăi de salon de acum, să vindecaţi plaga asta generalizată care ne ucide încet, încet, ca popor.

 

–––––-

 

ACTUALIZARE 14 MARTIE:

Doamna doctor a revenit azi cu explicaţii clare, spunând că tubul digestiv al bebeluşilor nu ar fi pregătit pentru carne la şapte luni şi jumătate şi nici excesul de proteine nu e indicat: „în nici o prescripţie de diversificare nu figurează carnea la această vârstă”. Cică ar trebui aşteptat cu introducerea cărnii în alimentaţie până la zece luni, după cum recomandă noile calendare de diversificare.

Aflăm şi că nu se ştie dacă acea carne consumată de bebeluşi a conţinut E. coli „şi nici nu mă interesează”. Sindromul ar fi putut fi declanşat de simpla ingerare a cărnii într-un un sistem digestiv imatur. Deci analize concrete nu avem nici în aceste cazuri, dacă am înţeles bine…

Apreciez faptul că doamna doctor a revenit cu indicaţii mai precise decât ieri, inclusiv cu interdicţii clare (nu se dau copiilor chiftele, sarmale, perişoare etc.), răspunzând la întrebările concrete ale jurnaliştilor.

Acum aştept ca toate site-urile care prezintă sfaturi de la pediatri şi tabelele vechi de diversificare să-şi modifice informaţiile în consecinţă, pentru a nu-i mai induce în eroare pe părinţi. Nu ştiu ce vom face cu cărţile de puericultură tipărite până acum, care recomandă şi ele introducerea cărnii de la şase luni, ca fiind chiar necesară pentru întărirea organismului micuţilor. Eu, de exemplu, m-am ghidat în creşterea fiică-mii după „Mama şi copilul” a soţilor Căpraru, care mi s-a părut utilă şi de bun simţ. Acolo aşa scrie: neapărat carne de la şase luni. Ca să nu mai spun de faptul că nu am mişcat un deget, pe când era Luna mică, fără aprobarea medicilor pediatri de la clinica unde aveam abonament. Acum şi-or fi schimbat toţi părerea?

M-am gândit că ar fi util un comunicat al Ministerului Sănătăţii în acest sens, care să clarifice situaţia pentru toţi părinţii aflaţi în dilemă acum. Şi am trimis această rugăminte pe site-ul Ministerului, pe care a apărut în mod miraculos o secţiune de petiţii online (m-am cam zbătut, acum ceva vreme, pentru obţinerea unei astfel de facilităţi…).

Şi mai aştept şi nişte rezultate serioase de analize, nu presupuneri de cauze care duc la îmbolnăviri grave şi chiar decese. Oare le vom avea vreodată?

ACTUALIZARE 16 MARTIE:

Pe scurt şi la grămădă, despre bebeluşi, cărniţă şi rezultatele la simularea evaluării naţionale într-o şcoală „bună”

ACTUALIZARE 19 MARTIE:

Ruletă rusească cu bacterii, sindroame şi din ce în ce mai multă impostură

Anunțuri

84 de gânduri despre „Supică şi Sărmăluţă

 1. Cum pui tu degetul pe rana. N-am vazut-o pe dna.doctor dar am auzit stirea. Tind sa cred ca si dna.doctor si parintii suferă de o lipsa de educatie crunta, ca tot poporul asta roman.Nu mai pot ! Copilu’ nostru are polipi , clar trebuie operat, ma gândesc cu groaza unde ma duc daca n-am bani de privat.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Cu toate ca nu ai pregatire medicala, ai prezentat foarte bine modul de transmitere in gospodarie a toxinfectiei alimentare.
  Fiecare dintre noi face numai ceea ce poate, fiecare dintre noi reprezinta masura educatie sale.
  De peste 26 de ani suntem in continua regresie.
  La ce te poti astepta cand avem 5% populatie bogata, iar restul reprezinta 95%. (Darren White, fostul sef US Secret Service)
  Daca el minte mint si eu.
  Cine are interes ca in Romania sa avem o populatie sanatoasa?

  Apreciază

  • Intr-adevar, este o discrepantza uriasa intre foarte bogatii si foarte saracii Romaniei. Nu stiam de un asa procent impresionant, dar nu te contrazic. In schimb, eu nu cred in nici o conspiratie, in nici un plan ascuns si bine organizat. Eu sunt de parere ca prostia e cauza de baza a dezastrului…

   Apreciază

 3. V-ați botezat copilul doamna?Aveți câteva comentarii aruncate fara nici o acoperire sau argumente…Veniți cu soluții dvs…nu numai jigniți cum se obișnuiește…Sa jignim si sa criticam este la indemana oricui….Implicati-va mai mult,faceți dvs.ceva in acest sens…

  Apreciază

  • Ba da, am dat si solutiile in articol, la fel cum fac de obicei. Nu critic fara sa inteleg si fara sa am propunere de imbunatatire. Am scris clar: in loc sa ironizeze niste nefericiti si sa puna intrebari retorice, doamna doctor putea da sfaturile de igiena necesare si varsta minima de la care considera dansa ca un bebelus poate consuma carne. Toti pediatrii indica sa se introduca carnea de la sase luni, deci acum sunt mii de mamici in proces de diversificare care nu mai stiu ce sa faca. Mai ales ca toata mass-media a preluat trunchiat declaratia dansei de ieri si acum circula doar bucata in care se interzice carnea de la sapte luni!
   Iar mai mult decat sa scriu asa cum scriu, impotriva scolii si a sistemului medical, si sa semnez cu numele meu adevarat, nu anonim, ca lasii, in conditiile in care am copil mic, care ar putea suferi repercusiuni (si a suferit deja) nu vad cum m-as putea implica.

   Apreciază

 4. Spre final mi.au dat lacrimile. Daca ar fi sa spun ce cred..m.ati face paranoica dar nu am motive sa cred altceva. Asa cum , acum cativa ani presedintele tarii ne sfatuia sa plecam din tara acum, ni se da ignore la durere nu primim nici macar compasiune. Nici nu avem cum, daca nu ai copii nu stii ce inseamna. Acum suntem lasati sa murim si…murim cu zile. PROBABIL CU CAT SUNTEM MAI PUTINI, SUNTEM MAI USOR DE MANIPULAT.

  Apreciază

  • Of, cat de bine inteleg suferinta asta, din pacate! Mai gasim mici consolari, iata, cand descoperim ca nu suntem singurii care sufera.
   Da, nu cred in conspiratii, dupa cum comentam si ieri. Cred ca prostia e din ce in ce mai multa si ne copleseste.

   Apreciază

 5. Nu ca sunt nostalgica dupa comunism, dar intreb? Inainte de ce nu se intampla asa??? Unde sunt policlinicile de cartier, cand iti luai copilul in brate si „zburai” la control, la o mica ridicare a temperaturii? Unde sunt asistentele, care veneau acasa imediat ce ai nascut si iti spuneau, cum sa-ti ingrijesti copilul, si pur si simplu, te urmareau daca aplici corect normele sanitare in ceea ce priveste ingrijirea acestuia si pregatirea mancarii? Mama si copilul aveau prioritate in societatea respectiva. Totul a fost distrus si la distrugerea sistemului sanitar actual, au participat si femei, poate mame la randul lor, au votat ca oile… Am ramas la mila unui spital de copii, unde stai ore intregi la coada, ca sa te vada o doctorita de garda, foarte nervoasa si rutinata, care nu face altceva, decat sa te trimita la alt medic. Despre E-coli, aud acum, dupa 1989, si tot nu stiu, exact, despre ce este vorba? Credeti, ca sunt primii parinti, care dau mancare gatita copiilor lor la aceasta varsta? Ar trebui, medicii sa-i mai intrebe pe parinti, daca „puii” lor au si toate vaccinurile facute la timp? Sa nu mai spunem, ca intr-adevar, educatia sanitara in scoli si oriunde lasa de dorit sau nu exista… mai tineti minte, cand incepeam orele de clasa, trebuia sa punem batista pe banca si manutele pe ea, ca sa vada persoana, care ne controla, daca avem mainile spalate si unghiile taiate si ingrijite? Acea persoana lipseste… nu sunt bani…
  Rusine celor care ne conduc… sa nu dam vina numai pe parinti, pentru ca apeleaza la astfel de hrana, poate nu ale alte posibilitati. Si inca ceva, cand examenele la medicina se vor da in scris, nu pe baza de text grila, atunci vom avea si cadre medicale pregatite, totul este ca cei care corecteaza tezele, sa fie si ei pregatiti la randul lor… sunt pe cale de dispritie spre nenorocirea noastra. Of, sunt multe de spus… O zi buna!

  Apreciat de 1 persoană

  • Aveti perfecta dreptate si cred ca ati mai fi putut scrie mult pe subiect. Comparativ cu comunismul, pe care l-am prins suficient de mult ca sa nu il regret, a disparut teama de autoritate, tragand cu ea in neant si moralitatea, si simtul raspunderii. Daca fiecare si-ar vedea de treaba lui si ar incerca sa isi faca bine bucatica de care e responsabil, altfel ar sta lucrurile. Iar educatia e prima responsabila, asa e. Desi am cam obosit spunand si scriind asta, fara sa pot schimba nimic in acest sistem prea ticalosit, voi continua sa o fac, cu mica bruma de speranta ce mi-a ramas.

   Apreciază

  • Doamna Moraru.

   Sunty plecata din tara de 36 ani. Eu paduchi nu am vazut in Romania decit in cartile de scoala. In America in fiecare an la scoala sunt plini de ei copii. In Romania de alergie, e-coli, asthma am auzit foarte rar de e-coli NICIODATA. In America se moare de alergii, de e-coli si astham. De cancer in Romania pina la explozia de la Cernobil am auzit foarte foarte rar dupa aia des and des. Dar in America cancer este in gura la fiecare. Boli venerice in Romania auzeai citeodata de sifilis sau gonorea dar Doamne fereste ce de-a boli auzi aicea. Incetul cu incetul se realizeaza in America: zaharul este nr 1 in uciderea populatiei, toate chimicalele de prezervare in mincare ucid populatia, apa plina de chimicale ucide populatia, toate chimicalele folosite la spalare, curatare ajut la uciderea populatiei. Medicamentele, cumparate fara prescriptie chiar si alea cu prescriptie omoara multa lume. Acum incearca sa se educe in America. Maninca putin dar ORGANIC, bea apa filtrata si ceai organic fara ZAHAR. Cumpara mobila facuta fara chimicale, covoare de lina fara chimicale, hainele de bumbac. Costa mai scump dar dureaza putarea lor mai mult. Exact cum au facut cu tigarile America este 90% nefumatoare dar exporta la cei care vor sa moara fac la fel cu mincare si totul. isi educa populatia – PUTIN dar BUN, CALITATE nu CANTITATE. Bogati ( nu parveniti) au citeva haine, pantofi dar de calitate si ii poarta ani. la fel si mobila , covoare, masici. Se vind la parveniti rahaturi facute in CHINA> Daca ati vedea cum se cresc – pestele, gainile, porci, vacile in China si USA NIMENI nu ar mai minca NICIODATA>. Cumpara de la taranul roman. PUTIN si BUN. Carnea se maninca doar o data pe saptamina.

   Apreciat de 1 persoană

   • Absolut de acord cu dv., doamna Dimopolu! Doar ca nu stiu cine e doamna Moraru, in rest cred ca aveti dreptate ca lacomia ne distruge. Pentru ca despre lacomie e vorba, la urma urmei, in ceea ce spuneti.

    Apreciază

 6. D-na doctor acopera ceva, cum sa te imbolnavesti in toata Romania de aceaasi tulpina de e-coli, cauza e alta dna doctor? Are dreptate referitor la igiena de familie in unele cazuri dar aici problema e alta, nu cumva tot unii din sistemul lor medical, niste avize date de medici sau produse bagate in faramacii tot de niste medici pe care le-au consumat copii si apare acoperirea! cauza sunteti si voi, si sistemul vostru corput si spagar (ar trebuii sa intre in ei cum au intrat in ANAF, pompieri, politisti – unde se lua masiv spaga iar acum a scazut semnificativ), ati ramas voi si DSV-ul si CNADR-ul!

  Apreciat de 1 persoană

  • Asta nu pot sti, daca cineva acopera ceva. Si, dupa cum tot repet pe aici, prefer sa cred ca nu ezista rau intentionat.
   Sindromul hemolitic uremic este o afectiune mai rara decat altele, e drept, dar ea exista si inainte. Din cauza epidemiei din Arges, toata atentia mass-media a fost indreptata spre ea si din aceasta cauza auzim acum de orice caz care apare. Cu siguranta nu este o coincidenta ca au fost atatea cazuri in aceeasi zona geografica (Arges). Iar faptul ca ultimii doi bebelusi bolnavi provin si ei dintr-o aceeasi zona (Fetesti) si au fost internati in aceeasi zi este si el bizar. E greu de crezut ca si puiul pentru supa si porcul pentru sarmale erau infestati cu aceeasi boala, in acelasi perimetru geografic, in acelasi timp. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca bacteriile nu prea rezista la temperaturi inalte, deci la fierberea alimentelor ar fi trebuit sa dispara. Sau sa intelegem ca supa si sarmalele au fost consumate crude?…

   Apreciază

 7. Sunt in asentiment total cu articolul scris de tine! Copilul meu si multi altii din jurul meu au primit recomandarea de a primi carne de la 6-7luni sub suspiciunea (ulterior dovedita) de anemie, mai ales la copiii in continuare alaptati. Chiar si la cei hraniti cu lapte praf, se recomanda de la maxim 8luni introducerea carnii, dupa lactate care s-ar da la 7luni.
  Recomandarile mi-au fost doar mie confirmate de 5doctori, atat din privat cat si de la stat, fara a mentiona sfaturile primite de cunoscutii mei de la total alti doctori.

  Mentionez ca locuiesc in centrul Bucurestiului si am acces la informatii pentru a confirma spusele doctorilor.

  Sunt total revoltata de ceea ce poate spune un doctor de la una din cele mai mari clinici de copii din tara, pe un ton de cancan si nesustinuta de afirmatii stiintifice atunci cand vorbim de mii sau milioane de copii crescuti de-a lungul timpului (inclusiv noi, adultii, care probabil mancam carnita de la 4-5luni) intr-un mod ´total´ nepotrivit.
  Sper doar ca doamna doctor sa isi dea seama de penibilul situatiei si sa revina cu complatari educative asa cum ai sugerat si tu.

  Rodiq

  Apreciat de 1 persoană

  • Exact asta astept si eu sa vad, daca rectifica ce a spus. Mai ales ca presa a trunchiat teribil si s-a propagat strict mesajul „fara carne la sapte luni”. Nici un „jurnalist” (isi merita ghilimelele foarte multi din ziua de azi) nu a stat sa verifice daca are dreptate dna. doctor sau sa o intrebe care ar fi recomandarea dansei. Ma pun in pielea mamelor de bebelusi si ma gandesc ce as face eu acum: pe de o parte, mi se recomanda sa-mi hranesc corect copilul ca sa nu devina anemic, exact cum spui tu, pe de alta sunt ingrozita de riscul de a-l imbolnavi sau si mai rau 😦

   Apreciază

   • Nu stiam ca exista si produse din carne pentru patru luni, dar presupun ca o ditamai firma ca Hipp stie ce face. Eu am folosit borcanele de la ei in perioada de diversificare si m-au ajutat mult, mai ales la drum lung si mai ales ca fiica-mea era (si este) destul de mofturoasa la mancare.
    Din ce am mai citit pe ici, pe colo, vazusem varsta minima de cinci luni, recomandata in Franta, conform unor indicatii OMS.
    Doamna doctor afirma ca, din contra, tendintele actuale sunt „carne abia la zece luni”!!!

    Apreciază

 8. Doctorita aia a mai spus ca toti copiii trebuie nutriti numai cu lapte pasteurizat, dar a uitat sa spuna cum isi poata pasteuriza o mamica laptele de la sin si, mai ales, a uitat sa spuna de ce zeci de elevi care au mincat lapte pasteurizat au ajuns la spitale cu toxinfectii alimentare, generate chiar de laptele pasteurizat.Si nu a spus nimic despre MAIDANEZII care sint adevarate focare de infectie, prezente inclusiv in curtile multor spitale din Romania…Oare cite mamici au in casa in care cresc bebelusii si asa-zise animale de companie, care pot infesta copiii inclusiv cu boli parazitare foarte grave ?
  Evident, parintii cred ca daca popa da cu busuioc prin casa o data pe an, bacteriile mor de frica…

  Apreciază

  • Asta cu laptele se referea cu siguranta la laptele de la vaca din curte. Maidanezii, intr-adevar, nu au ce cauta pe langa spitale. Si nicaieri. Doar ca aici nu m-ati nimerit: sunt o foarte mare iubitoare de caini si sunt 100% de parere ca doar oamenii sunt vinovati de aparitia maidanezilor.
   In plus, am avut caini cu mult inainte sa am copil, asa ca fetita mea s-a nascut cu animale in casa. Eu cred ca, din contra, expunerea la animale creste imunitatea, cu conditia ca animalul sa fie si el cu controalele si vaccinurile la zi, ca si copilul.

   Apreciază

 9. Mi se pare trist ce se intampla. In primul rand pt ca victimile sunt copilasi si bebelusi nevinovati, dar si ca asemenea persoane li se permite sa vorbeasca in presa, cu asemena ton. Daca as fi parinte de copil ce a decedat, as fi in stare sa o strang de gat. Si as scapa de puscarie.
  Igiena la romani e o problema de ani de zile. Astazi peste 30% din gospodarii sunt cu toaleta in fundul curtii si fara apa curenta, asa ca acolo e mult mai greu, 10% din scoli si gradinite au toaleta in fundul curtii, anual in moldova sunt 2-3 copii care pica in haznaua scolii si acum un an unul a si murit innecat acolo (si nu, nu e primul caz). E din ce in ce mai bine in romania, graficele arata evolutie: la sfarsitul comunismului jumatate din gospodarii nu erau racordate la apa si canalizare, evolutia e lenta da este, de la an de an scade cam cu 1%!.
  Dar sa stiti ca nu e singura tara cu probleme de igiena!!! in Belgia medicii au aceleasi discutii, sunt pliante, sunt hartii cu: spalati-va pe maini dupa toaleta (nu, lumea nu se spala), spalati-va minim de 4 ori pe zi pe maini (s-a facut o statistica si s-a aflat ca lumea se spala de 1-2 ori pe zi….). Si eu care numaram un 10-15 spalari pe zi pe maini.

  Atat ca nu inteleg de ce e-colii astia numai copilasii sunt loviti: nu batranii cu boli cronice (diabet, astm) nici cei cu imunitate praf: leucemii sau cancere, persoane pe care orice modificare ii da jos. Cand a fost epidemia de ecoli in grmania cu castravetele (sau ce era) primiii au cedat cei in varsta, vreo soacra acra, si nu bebelusii din familie.

  Apreciat de 1 persoană

  • E clar ca a fost o epidemie din ceva ce consuma strict bebelusii, cel putin in Arges. La ei e risc mai mare de infectie cu E. coli si din cauza de contact cu fecalele din scutece. Presupun ca exista parinti care chiar se bucura daca copilul lor mananca cacat, la propriu, stiuta fiind superstitia ca, astfel, vei avea noroc cand vei fi mare, dar nu se gandesc cat de riscant e.
   Eu stiam ca avem inca vreo 40% dintre gospodarii cu wc in curte. Sau, raportat la numarul de gospodarii de la tara, 75%. Asta inseamna aproape jumatate din total si trei sferturi din rural. M-as bucura sa ai tu dreptate si sa fi scazut la 30%, dar tot e penibil…

   Apreciază

   • Cifrele sunt in scadere, am urmarit acum cateva luni statisticile nationale afisate pe site la insse. Factorii ce duc la scadere sunt in primul rand ca multe sate sunt abandonate (mai ales alea fara electricitate, fara apa) dar si ca orasele si unele comune au inceput racordari.
    Dramatic insa sunt scolile. Paradoxul Moldovei: scoli cu hazna si preotii trec in coloana oficiala cu masini scumpe prin fata…

    Cat despre calcat si mancat rahat, un bebelus nu se infecteaza din propriul rahat, decat daca acesta e deja infectat. Deci sursa e de undeva din exterior (si eu suspectez produsele pt bebelusi).

    Apreciat de 1 persoană

 10. Am sa imi permit sa te contrazic putin…Balgradean a spus inca de la inceput ce sa faca parintii mai ales in privinta normelor de igiena…mai jos iti dau citate din doua conferinte de presa..problema este ca nu are cine sa asculte exact cum spuneai si tu..cat despre E coli ..este o bacteri e care exista peste tot , in special in oragnisme vii. …laptele si branza au e coli , exista un anumit numar de astfel de colonii acceptate insa nu toate sunt patogene…
  11 februarie….”Este exclus ca acest sindrom să fie dat de o infecție intraspitalicească la Pitești. E.coli nu se izolează în cadrul spitalului. Mulți dintre acești copii nici nu au ajuns la spital. Nu au păstrat un contact cu spitalul. (…) Sfaturile se leagă de o igienă a mâinilor, de o igienă a produselor pe care le folosim, este vorba de spălatul ouălelor înainte de la pune la fiert, de a spăla foarte bine carnea și de a o fierbe cel puțin o oră. În cazul cărnii de vită două-trei-patru ore. După ce spălăm carnea, trebuie să spălăm din nou mâinile, să spălăm fructele și legumele. Trebuie să fim atenți și la produsele pe care le cumpărăm din gospodăriile oamenilor. (…) Este foarte important felul în care părinții au pregătit alimentul copiilor”.

  19 februarie „În acest sens, spălatul mâinilor înainte de folosirea unor alimente precum carnea, ouăle, brânza este extrem de important. La fel de important este felul în care pregătim alimentele, mă refer la modalitatea de fierbere a cărnii de vită, dar și a celei de pasăre care trebuie fiartă timp îndelungat, trei-patru ore, cel puțin, pentru ca apoi să fie preparată sub formă de supă sau piureuri. Aceeași grijă trebuie să o avem în legătură cu modul de preparare a laptelui care trebuie pregătit cu apă îmbuteliată. Fructele și legumele trebuie foarte atent spălate, ținute în mai multe ape”

  Apreciază

  • Nu am stiut de aceste declaratii, multumesc pentru informare. Intr-adevar, asa ar fi trebuit sa vorbeasca si ieri, in discursul incriminat de mine. M-au frapat duritatea si ironia acestui discurs de ieri, poate ar trebui schimbat purtatorul de cuvant, daca doamna a obosit sa tot dea socoteala presei.
   In legatura cu cauzele bolii, concret, nu am cum sa cred ca s-au nimerit sa se imbolnaveasca in acelasi timp zeci de copii din aceeasi zona geografica (Arges), fara sa fie vorba de o unica sursa de contaminare, e imposibil sa fie din cauza lipsei igienei.
   Si ce ne facem cu diversificarea, totusi? Doamna doctor a aruncat o vorba tare, spunand ca e crima sa ii dai carne unui bebelus de sapte luni, in conditiile in care asa ceva e chiar recomandat de pediatri. Pe asta cum o explicam/scuzam/motivam?

   Apreciază

 11. Pana acum toata lumea a fost curata si educata. Cum am intrat in 2016 am avut rupere de creier urmata de amnezie si am gresit in administrarea hranei pruncilor ( Ce si cum se face ) . Prin urmare am dezvoltat o adevarata epidemie de e-coli. Nu exista nicio relevanta ca acei copii au facut vaccinul inca in testare, clar specificat. Cereti medicilor prospectele vaccinurilor, lista ingredientelor. Bagati mercur in ei,ii intoxicati. Vaccinarea nu e obligatorie dragilor . Voi nu vreti sa vedeti legatura? Ma doare de bietii copii si parinti care au fost facuti troaca de porci..sa se zica la tembelizor despre vaccinurile care le-au facut copiii. Acei copii nu au mancat carne. Cel de 6 luni a facut joi vaccinul si vineri avea diaree, voma si scaune cu sange.

  Apreciat de 1 persoană

  • Incep prin a spune clar si raspicat ca eu sunt pro-vaccin.
   Bineinteles ca stiu discutiile pe aceasta tema si poate voi aborda si eu subiectul aici candva. Deocamdata ma voi limita la a spune ca, pana nu vad/aud un parinte care sa spuna personal ca azi a vaccinat copilul si maine saracutul s-a umplut de E. coli, imi permit sa nu cred asa ceva. Nu vad nici o legatura intre virusii morti din vaccine si bacteriile de tipul E. coli.
   Cu exceptia unor accidente teribil de nefericite, vaccinele salveaza vieti, nu le curma. Iar acele accidente au o ocurenta comparabila cu a celor de avion, cred. Adica mica de tot.

   Apreciază

   • Fiind blogul meu personal, imi rezerv dreptul de a nu publica anumite comentarii. De aceea nu mai aprob raspunsul dv., doamna/domnule, care contine elemente periculoase si iresponsabile de propaganda anti-vaccin.

    Apreciază

    • Pai vaccinurile sunt periculoase. Nu eu le-am creat. Iresponsabili sunt cei care nu cauta informatii referitor la Ce intra in organismul lor. Scrie-i si dr care a afirmat ca e efect advers al vaccinului, care e patit omul de la vaccin, paralizat dupa vaccin. Degeaba ai blogul acesta si spui sus si tare stilizat ce te „doare”. Cam asa de defineste diferenta fond-forma. Sau bagati pumnul in gura celor Ce mananca natural. Tipic romanesc . Cei ca voi isi merita soarta de a fi parte a sistemului romanesc.

     Apreciază

     • Desigur, exact asta fac: habar nu am ce bag in mine si bag pumnul in gura celor care mananca natural :-))) Rad pentru ca noi avem, culmea!, ferma si solar tocmai pentru a ne produce mancarea absolut natural, fiindca eram speriati de chimicalele din produsele cumparate. Cred ca eu cam atat am avut de zis in discutia aceasta, cu cineva incult, nepoliticos si lipsit pana si de responsabilitatea propriei identitati.

      Apreciază

      • Rautati gratuite. Cauta in dex ” calitatile” enumerate. Prostul nu e Prost destul, pana nu e si fudul. Nu stii sa porti o discutie ca te scufunzi in jigniri. Ce o invata copilul ala de la tine? Superficialitate, desigur! Ti-o fi samburele vestejit si atat poti. Daca ai grija ce inghiti ar trebui sa ai grija si ce injectezi in organism. Esti precum gaina care cotcodaceste si in loc sa se oua se fasaie. Degeaba ai ferma si solar daca iti otravesti copilul prin vaccinare. nu ai buchie de idee Ce contine un vaccin. Daca erai fair-play publicai si sursa argumentativa, pe care o sustin. Documente oficiale. Dar tu nu esti un om corect, tu esti doar o caricatura.

       Apreciază

      • In afara de un autocorrect care nu l-am sesizat iti dau lectii de gramatica d-na. Sa nu crezi ca stai de vorba cu vreun agramat. Just saying..

       Apreciază

  • Buna! Este vreo declaratie a părintilor ca au facut vaccin joi? Mi se pare ciudat ca nu dau la stiri nimic: ce spun părintii, ce au facut, cand i s-a facut rau copilului… Cand isi dau in cap sau fac alte prostii ii chema pe canapea sa se certe, sa faca audienta… In afara de tatăl primului copil din Arges care a murit nu am mai vazut pe nimeni sa spuna ceva.

   Apreciază

   • Nu exista nici o declaratie si nici un vaccin, stati linistita! Din contra, exista multe declaratii ale doctorilor seriosi si toate exclud posibilitatea vreunei legaturi cu vreun vaccin. E si logic: in vaccine se afla virusi morti, iar E. coli sunt bacterii, deci doua lucruri complet diferite. Inclusiv doamna doctor Balgradean, despre care scriu in articol, a facut o declaratie in acest sens. Iar dansa e un profesionist bun pe felia dansei, doar la partea cu empatia sta mai rau…

    Apreciază

 12. Mama Aluniță, jos pălăria pt. relatările dv.Am și eu un băiețel de 6 ani.În ceea ce o privește pe d-na Anonim…no comment.

  Apreciază

 13. Va inselati, dna. Eu am auzit-o in mai multe rânduri pe dna dr de la Marie Curie dand sfaturi despre igiena bebelusilor, sfaturi care in mare parte tin de o educatie elementara pe care se presupune ca o avem toti. In rest destul de bine punctate problemele societatii.

  Apreciază

  • Multumesc, mi-a atras atentia si Maria Andresiu, intr-un comentariu de mai devreme, cu citate din doamna doctor, va rog sa cititi mai sus in pagina. I-am raspuns si dansei ca eu am vazut doar aceasta conferinta de presa si a fost socanta. Poate parea rupt din context, dar nici nu cred ca are scuze cineva care porecleste niste bieti copilasi bolnavi. Cat despre parintii acestora, da, poate ca sunt vinovati, dar nici ei nu merita acel ton. Daca s-ar face analize serioase intr-o buna zi si s-ar descoperi cauza reala, cu totul alta decat coincidentza reactiei grave la carne, in acelasi oras si in aceeasi zi?…

   Apreciază

 14. Dumnezeule!oameni buni, parinti de copii, ce concluzii putem trage acum dupa atata durere, atatea declaratii, atatea analize si atata frica? Stiu, nu mai intelegem nimic.Ce sa cred? Ca s-au inbolnavit atatia copii deodata din Arges(majoritatea) din cauza igienei precare? Ca e din cauza vaccinului cand se vaccineaza zilnic milioane de copii si nici macar nu au aceeasi varsta deci nici aceleasi vaccinuri? Ca e din cauza carnii de pui data de la varsta de 6 luni, considerata de aceasta doamnă doctor o varsta prea mica? Pai ce sa zic, am o fetita de 8 luni pe care o ingrijesc ca pe ochii din cap, dorita si asteptata, nascuta in cele nai bune conditii intr-o maternitate privata, cu medici exceptionali, pediatri, neonatologi care s-au ocupat dumnezeieste de noi si ghici ce? Am plecat cu câteva pagini bune de instructiuni ale bebelușului in care specifica toate amanuntele referitoare la ingrijirea copilului printre care si începerea diversificarii unde scrie clar ca trebuie sa-i dau copilului carne de pui de la 6luni, bineinteles fiarta 3 ore separat de legume etc! Deci acum ce fac? Dupa cine ma mai iau? Fac bine sau nu?am devenit paranoica deja cand trebuie sa-i dau sa manance, imi este frica.am ajuns sa i cumpar fructe din chisinau, carnea oricum am la tara gaini, legumele incerc sa le cumpar din acelasi loc dar stau zii de zii cu teama, e normal sa nu stiu nici macar de ce sa ma feresc? Nu e nimic de vina nici apa nici carnea nici legumele nici fructele, branza, , laptele si atunci de ce mor copiii?

  Apreciat de 1 persoană

  • Of, exact din cauza asta m-am suparat si eu: imi inchipui in ce dilema or fi acum parintii de copii in preajma varstei de diversificare, ca voi! Zeci de ani s-a recomandat introducerea carnii la 5-7 luni, inclusiv OMS zicea treaba asta, iar acum cica e total gresit. Eu pot intelege faptul ca sunt multi oameni inconstienti in Romania, care isi indoapa bebelusii cu sarmale de la porcul neverificat al vecinului, dar nu e normal ca, din dorinta de a-i speria pe acestia, sa-i sperii si pe cei responsabili si corect informati. Sau sa risti sa ai multi anemici (pt ca se recomanda consum de carne fix din aceasta cauza). Sper sa raspunda cineva de la Minister, sa aduca argumente oficiale si sa lamureasca aceasta dilema. Si am si un sfat personal, daca imi permiti: instinctul unei mame responsabile si informate este infailibil. Daca il urmezi, ai o sansa infima sa gresesti, in orice. In plus, ii dai un aliment nou copilului, inclusiv carne, doar putin cate putin, dupa cum scrie la carte. Si asa minimalizezi complet riscurile de efecte nedorite. Mult succes!

   Apreciază

 15. Nu am rude la tara – sunt orasean din tata-n fiu – dar imi povestea un prieten de soacra lui de la tara, venita sa ingrijeasca de copii. Ei, familie ok, au impus niste reguli de convietuire, dar soacra nu le asculta. Motive? ‘Ce stiti voi, astia de la oras!’ ‘Noi, astia de la tara, traim mult mai sanatos’ ‘Tatelu’ manca mamaliga pe pamant, in batatura, si a trait 80 de ani’ ‘Dati copiilor numa’ mancare d-asta subtire’ ‘Asta e iaurt? Numa’ apa’ ‘Asta e carne de tara, nu d-aia, de-a voastra’. Si tot asa. Au fost nevoiti s-o trimita inapoi.

  Apreciat de 1 persoană

  • Sigur, fiecare foloseste argumentele care ii convin. Soacra o fi sters, probabil, cu buretele multe alte exemple de oameni care s-au imbolnavit si au trait putin din cauza ignorarii regulilor de igiena elementare…

   Apreciază

 16. M-am uitat si eu prin arhive, ca nu mai stiam la ce varsta ce i-am dat. Al meu la 7 lun manca deja vita, pe schema de la medlife, tanti aia cred ca exagereaza. Total lipsit de empatie comportamentul ei.
  N-am urmarit cazul in detaliu, dar ce mi se pare mie cel mai clar e ca mizeria i-a imbolnavit pe copilasii aia. E-coli e din rahat. Lumea nu se spala. De la mamaia care mulge vaca fara sa spele ugerul, pana la angajatii de multinationale dupa care auzi apa la buda, dar nu si la robinet. I loc de vanatori de vrajitoare mai bine ar invata lumea sa se spele, zau asa
  Sa scrii, sa scrii despre vaccinuri

  Apreciază

  • Asa e, despre cacat este vorba. N-am crezut niciodata ca voi scrie acest cuvant fara puncte de suspensie, dar in context asa trebuie.
   Am puricat tot netul romanesc azi, sa vad daca a scris cineva ceva despre „noile teorii” despre care vorbeste doamna doctor. Absolut nimic. Site-uri mult citite, cu sfaturi pentru mame, bloguri mai frecventate, nici macar site-ul dedicat, „diversificare.ro” – nimeni nu zice nimic. Am cautat-o pe doctorita Nanu, pe care o stiam din Medicover si care e militanta pro-carne (din cauza anemiei), dar nu am mai gasit-o pe nicaieri. M-as fi asteptat sa apara nutritionisti celebri, ca tot sunt la moda acum alde Mihaela Bilic si altii, sa spuna cineva ceva si bietelor mame responsabile, care sunt in ceatza. Si am mari indoieli ca Ministerul Sanatatii imi va baga in seama mesajul si va avea o pozitie oficiala. Ei nu sunt in stare sa gaseasca sursa epidemiei, daramite sa dea un sfat pertinent.
   Cat despre vaccine, imi ajunge cate injuraturi din comentarii am cenzurat la articolul de fatza, vrei sa nu mai prididesc daca mai dau si sfatul ala? 🙂

   Apreciază

   • Adevarul e ca-s mai rau decat o secta. Adica ok, daca tu esti inconstient si iti pui copilul in pericol, e treaba ta, dar DE CE incerci sa convingi si pe altii? ?? Ar fi mai bine sa nu facem ca ei, poate
    Dar na, eu sunt relaxata, rata vaccinarii in inapoiata asta de olanda e peste 90 la suta, iar in ro am fost o sg data in ultimii doi ani. .. dIn punctul meu de vedere, n-au decat sa-si omoare copiii, dar copiii lor si-ai altora, ce vina au?

    Apreciat de 1 persoană

 17. Sunt total de acord cu articolul. Vreau doar sa spun ca am o fetiță de 2 ani și jumătate si locuim în Italia. Când am început diversificarea la circa 5 luni pediatrul îmi dădea lună de lună lista cu alimentele de adăugat și de evitat. Și carne am început și noi tot la 6 luni, evident carne slaba. Pe la 7 luni manca si carne de vita. Ar trebui să fie informate toate mamele din orice țară. Nu toți au acces la internet sau timp sa caute online. Informațiile ar trebui să fie distribuite de către pediatru.

  Apreciază

  • Multumesc pentru informatii. Am tot citit zilele astea pe net despre alte tari, dar in Italia nu ajunsesem. In schimb, am auzit de cazul bebelusului bolnav de SHU de la Florenta, se pare ca a ajuns pana la voi 😦

   Apreciază

 18. Pingback: Pe scurt şi la grămădă, despre bebeluşi, cărniţă şi rezultatele la simularea evaluării naţionale într-o şcoală „bună” | Mama Aluniţă

 19. Pingback: Cu sau fără carne la șapte luni? | Printesa Urbana

 20. Sa inteleg ca nu bacteria e de vina, ci varsta copiilor. Adica daca ar fi mancat un copil de un an si doua zile aceeasi mancare, nu ar fi patit acelasi lucru (in cazul in care, intr-adevar, carnea aia era de vina)

  Apreciază

 21. Pingback: Ruletă rusească cu bacterii, sindroame şi din ce în ce mai multă impostură | Mama Aluniţă

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s