5, 64, peste 100

Nu ştiu câţi dintre voi aţi observat că, în ultimii ani, s-au înmulţit foarte tare crucile de pe marginile şoselelor. Nici pe mine nu m-au deranjat până când, la locul unui accident urât, soldat cu trei victime, pe una dintre cruci a apărut scris numele unui fost coleg de şcoală. Deşi nu eram apropiaţi, nu am cum să nu mă întristez de fiecare dată când trec pe lângă ea – şi trec des, deoarece este pe drumul spre Giurgiu, pe care îl parcurg regulat. Şi nu vreau asta. Nu vreau să trăiesc cu frica de moarte din suta în suta de metri, nu vreau să mă urc anxioasă la volan, nu vreau să îmi dea lacrimile în mijlocul unei melodii pe care o cânt, în gura mare, cu fiică-mea aflată în scăunelul ei din spate, bucuroasă nevoie mare că mergem la tati acasă. În iarnă, când am călătorit în Moldova, am numărat zeci de cruci pe drum, apărea una la două-trei minute şi a fost un coşmar pentru mine să mă gândesc peste câte pete de sânge şi bucăţele de creier treceam atunci.

S-ar putea spune că aceste cruci au scopul de a-i conştientiza pe şoferi de pericolul la care se expun conducând imprudent. Dar nu este aşa: şoferului care conduce fără grijă faţă de cei vii i se rupe şi mai abitir de cei morţi, deci va trece ca vântul prin faţa crucilor ăstora. S-ar putea spune că sunt un fel de monumente în amintirea morţilor. Dar morţii aceia nu sunt eroi, totuşi, sunt victime ale unor accidente. Îşi înfige cineva vreo cruce în mijlocul sufrageriei, unde s-a prăbuşit cineva drag, ucis de un accident vascular? Nu. Îşi toarnă cineva o troiţă din beton în vârful patului, unde a fost răpus un bătrân, în somn, de infarct? Atunci de ce să construieşti aşa ceva pe marginea drumului tuturor, dacă la tine în casă nu ţi-ai face?

Obiceiul s-a extins, din păcate, şi în oraşe, pe trotuare şi chiar pe aleile din parcuri, unde presupun că s-a înecat cineva în lacul de proximitate, că doar nu or pune cruci la locul vreunei înjunghieri. Deci nici să ies la plimbare în parc nu mai pot fără să sufăr? Cu ce drept îmi strică cineva şi bruma de seninătate la care am acces uneori, mica oază de frumuseţe din oceanul ăsta de urât care mă copleşeşte în Bucureşti? Dacă tot amestecăm în halul ăsta moartea şi viaţa, atunci hai să nu ne mai îngropăm morţii în cimitire, ci să-i păstrăm pe lângă casă, să ne rămână aproape şi să ni-i amintim zilnic! În curtea blocului, de exemplu, ca să trecem pe lângă ei de câteva ori pe zi!

Ştiu că sună cinic şi probabil că mulţi mă înjuraţi deja. Dar urmează să spun ceva şi mai cinic şi mi-o asum deplin. Am auzit mai devreme la Ştirile TVR că Primăria sectorului 4 a început construcţia unui monument în amintirea eroilor de la Colectiv. În parcul Tineretului. În zona grătarelor. În primul rând, există o inadvertenţă în ştire, ceea ce nu mă mai miră nici măcar din partea jurnaliştilor televiziunii publice: parcul Tineretului nu este în administrarea primăriei de sector, ci a Primăriei Municipiului Bucureşti, prin ALPAB, şi habar nu am de vreo zonă de grătare în acel parc. În schimb ştiu că există o zonă de grătare în parcul Lumea Copiilor, care este în administrarea Primăriei sectorului 4, deci au încurcat ori parcul, ori primăria.

În al doilea rând, mi se pare incredibilă însăşi esenţa unei astfel de ştiri. Tragedia acelor tineri m-a făcut să sufăr cum nu credeam că este posibil să o fac pentru necunoscuţi – cu excepţia notabilă a fostului meu soţ, victima cu numărul 15 pe acea listă a groazei, şi a tatălui celui de-al 60-lea rănit răpus, după multă durere, pe un pat de spital, nu ştiam personal pe nimeni de acolo. Dar sunt conştientă că tinerii aceia nu au fost eroi prin războaie, ci victime ale unei corupţii generalizate, care şi-a arătat colţii fix în ograda celor care vor să ridice acum monumente. Poate că funcţionarul care a semnat avizul pentru ridicarea monumentului a luat şi una dintre multele şpăgi din lanţul slăbiciunilor care a condus la dezastrul de acolo. Tinerii aceea nu au murit în parc, ci într-o clădire care stă să cadă cu totul, la vreun kilometru distanţă de  Tineretului (sper că acum s-au mutat de acolo şi celelalte afaceri din acea clădire, erau multe ateliere şi studiouri, săli de sport şi de dans, inclusiv pentru copii). Hai să radem de pe faţa Pământului acea ruină – reminiscenţa unui comunism lugubru şi a unui carnagiu şi mai şi! Hai să facem acolo monumentul pentru aducere aminte a crudului adevăr „Corupţia ucide”! Să plantăm pomi care să ne dea aer pe locul în care focul le-a răpit aerul celor morţi acolo. Să continue să vină oamenii şi să aprindă lumânări, aşa cum o fac şi acum, pe Tăbăcarilor 7. Să îşi aloce timp special pentru meditaţie, să meargă în pelerinaj, nu să se lovească de simbolistica tristă a vreunei bucăţi de piatră sau metal atunci când îşi fac jogging-ul de dimineaţă pentru a-şi începe ziua plini de energie pozitivă. Sau când vin să sărbătorească ceva cu un picnic. Pentru că acesta este scopul unei zone de grătare dintr-un parc: să ieşi cu familia şi cu prietenii ca să mănânci şi să bei cu vreo ocazie festivă. Tinerii aceia din Colectiv au murit fripţi, tâmpiţilor, iar voi le omagiaţi amintirea lângă o zonă de grătare??!!

Sper să aflu mâine de dimineaţă că ştirea a fost o greşeală. Că nu s-a apucat nimeni de săpat monumente pentru morţi în parcuri pentru vii, că nu vrea nimeni să omagieze oameni cu carnea arsă lângă fumul unor grătare cu cărbuni. Că TVR-ul a luat-o razna şi că Primăria e condusă de oameni normali la cap. Că, de fapt, Colectiv nici nu a existat. Şi că se anunţă un mare concert Goodbye to Gravity pe Arena Naţională, la care să mă pot duce cu fetiţa mea, rockeriţă din faşă, fără teama că nu ne vom mai întoarce niciodată acasă.

Sper să aflu mâine de dimineaţă că ultimele 5 luni au fost un vis urât de-al meu, în care 64 de tineri mureau şi peste 100 erau mutilaţi pe viaţă, din vina tuturor şi a nimănui.

Reclame

2 gânduri despre „5, 64, peste 100

 1. Este trist, dar asa este!
  La fel, m-am intrebat de ce nu se rade locul si nu se face un monument acolo?
  Banuiesc, ca ala cu guvernul meu si-a atins obiectivul, iar pe tehnocrati ii doare la basca!
  Suntem o masa de votanti usor de manipulat.
  La noi justitia face politica, este perfect,… lucrurile merg din rau in mai rau!

  Apreciază

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.