Homeschooling ori ba

Miercuri seară, canapea, televizor, seminţe şi, bineînţeles, lacrimi: fiică-mea şi cu mine ne uităm la „Visuri la cheie”. Se construieşte o casă nouă pentru o măicuţă extraordinară, care creşte deja douăsprezece fete şi îşi doreşte loc pentru încă douăsprezece. Un suflet mare, care merită din plin ajutorul altora, după cât de mult i-a ajutat şi ea pe alţii. Emoţia produsă de emisiune îmi este, însă, fugitiv umbrită de încrâncenarea cu care prezentatorul emisiunii, Dragoş Bucur, repetă: „doisprezece fete”. „Doisprezece fete” o dată, „doisprezece fete” de două ori…

– Luna, tu ştii că nu e corect „doisprezece fete”, nu-i aşa?, ţin să verific.

– De ce?

– Pentru că nu e „doi fete”, ci „două fete”, deci „două-spre-zece fete” (despărţit ca să înţeleagă), „douăzeci şi două de fete” şi aşa mai departe.

– Aaa, da!, se luminează fiică-mea.

… „doisprezece fete” de cinci ori, „doisprezece fete” de şase ori…

– Uite, de-aia zic eu că homeschoolingul nu e pentru toată lumea!, mă enervez eu.

– De ce?

– Pentru că domnul ăsta tocmai şi-a retras fetiţa de la şcoală…

– Asta ştiu, mă asigură Luna (hopa, a ţinut minte o discuţie în trecere, de acum câteva săptămâni!). Dar de ce zici că nu e pentru toată lumea?

– Pentru că mă întreb cum poate un astfel de părinte să îşi înveţe copilul să vorbească corect româneşte, sau gramatică, sau pur şi simplu logică, care e în toate, dacă el face o astfel de greşeală. Deci nu ştiu dacă a făcut bine alegând homeschooling.

– Dar poate că fetiţa era la 97. Şi atunci, decât să înveţe numai lucruri rele de acolo, mai bine să înveţe cu mici greşeli de la tăticul ei.

Cam astea sunt părerile noastre despre homeschooling –  a mea după nouăsprezece ani de şcoală, de la Giurgiu la Sorbona, a ei după doar doi, la 97.

9 gânduri despre „Homeschooling ori ba

  1. Nu cred că tăticul ei are timp s-o înveţe prea multe, cel mai probabil, fiind actor, are o agendă foarte încărcată. Cel mai probabil studiază fie cu mama, care pare foarte prezentă în viaţa copiilor, fie cu meditatori. Şi din câte am înţeles, studiază regie şi alte chestii creative, nu gramatică.

    Apreciat de 1 persoană

    • Probabil ca asa este. Si este treaba lor ce fac, in mare masura. Eu doar m-am bucurat ca, de la „doisprezece” ala, a scos Luna marea intelepciune care mi-a oferit, iata, inspiratie pentru inca o povestire pe blog, asa cum imi place mie: scurta, vesela si cu morala 🙂

      Apreciat de 1 persoană

    • Tocmai asta este dilema mea: studiaza doar chestii creative sau face si materiile de baza? La 9 ani mi se pare cam devreme pt a restrange numarul materiilor de studiu in functie de aptitudini si / sau preferinte (asa cum reiese din ceea ce au declarat public pana acum). Iar a invata matematica online (eg. Khan Academy) nu este, in opinia mea, cea mai potrivita solutie (se poate folosi pt a exersa / a verifica intelegerea unei notiuni sau a unui rationamentlogica unui rationament, nu pt a invata de la zero).

      Pe de alta pate, ii inteleg pe parintii care simt ca sansele ca lucrurile sa se schimbe in bine sunt din ce in ce mai putine. Iar alternativele nu sunt deloc numeroase… cred insa ca trebuie cantarite cu grija (pe termen mediu si lung, nu doar din perspectiva perioadei imediat urmatoare) alegerile pe care le facem.

      Apreciat de 1 persoană

      • Parintii cu adevarat buni sunt cei care au dileme 🙂
        Da, la fel gandesc si eu, ca as da dreptate ambelor tabere. Dar am preferat scoala institutionala, desi as fi supra-calificata pentru a fi invatatoare (si chiar profesoara, la cateva materii). Imi place structura pe care scoala o poate conferi unui copil, compozitia pestrita a anturajului, socializarea cu copii de aceeasi varsta, „pauza” pe care elevul o ia de casa si de familie, atunci cand e la scoala etc.
        Dar cred ca, daca nu ne-am fi permis o scoala privata, as fi tinut-o si eu acasa anul acesta pe Luna. Sa ne dezintoxicam un pic de mizeria scolii „bune” de Stat. Apoi mai vedeam noi…

        Apreciat de 1 persoană

  2. Ador ”democratia”, romanul a inteles ca fiecare poate face ce vrea!
    Romanul, care de abia a scapat de fanarioti, de regimul lui Carol al II-lea, mai nou de comunisti, s-a trezit liber in democratie.
    Asa ca daca vreau sa-mi retrag copilul de la scoala, il retrag si gata.
    ”Eu” stiu de toate, politica, economie, strategie, gramatica si matematica.
    Dovada ”intelepciunii” mele sunt banii pe care ii am!
    De scoala nici nu mai poate fi vorba!

    Apreciază

    • :-))) Esti suparat tare! Da, asa cred si eu, ca institutia scolii, in sine, e o institutie buna si utila. Din pacate, ceea ce se intampla in multe dintre scolile noastre este atat de rau, incat la un moment dat, pur si simplu, nu mai poti. Si nu toti isi permit scoli private, deci… dupa cum zice si Luna, poate ca e mai bine cu taticul.

      Apreciază

Comentează:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.