Pentru că nouă ne-a plăcut la nebunie, şi pentru că nu se mai termină vacanţa asta, şi pentru că se plictisesc copiii acasă, şi pentru că în programa clasei a doua este prevăzută în perioada asta învăţarea tablei înmulţirii, care nu e chiar uşoară pentru nişte ţânci de circa opt ani – pentru toate aceste motive, deci, azi o să vă recomand un material didactic auxiliar. Tabla înmulţirii hip-hop. Aşa am botezat noi acele fişiere în care o învăţătoare inspirată cântă tabla înmulţirii pe un ritm modern şi plăcut, acompaniată la clapă de soţul ei.
Autoarea materialului are o poveste de viaţă interesantă, ea fiind o învăţătoare caldă, dedicată şi inventivă, care îşi făcea meseria cu dăruire şi era mereu în căutarea unor metode atractive de învăţare pentru elevii ei. Până când i-a luat foc casa. Şi a realizat că în România nu ar reuşi niciodată să îşi reclădească o viaţă cât de cât decentă pe cenuşa fostei sale vieţi. Aşa că a emigrat în Anglia, împreună cu soţul şi cei doi copii, la fel cum fac mulţi semeni de-ai noştri cu bun simţ şi scaun la cap. Şi cum tocmai am aflat că a făcut şi altă învăţatoare aşa cum ar trebui toate să fie, Ema de la Ema la şcoală. Cu diferenţa că ea a plecat în Franţa. Sistemul nostru putred îi rejectează pe cei buni. Şi acum se bucură elevii englezi şi francezi de priceperea şi calităţile acestora, în timp ce ai noştri…
Deci, dacă aveţi copii atraşi mai degrabă de muzica modernă decât de învăţarea prin metode tradiţionale (repetiţie, memorare şi băţ), scrieţi un e-mail la adresa media.creativ@gmail.com şi vi se explică acolo ce şi cum să faceţi ca să intraţi în posesia fişierelor. Noi le folosim alternativ cu beţişoarele şi tabelul cu numere de la 1 la 100, care au fost materialele mele de bază în explicarea matematicii pentru Luna, în aceşti doi ani şi cam jumate, de când a început şcoala. Mai ştim şi câteva „artificii” interesante, ca tehnicile de înmulţire pe degete (sunt filmuleţe pe YouTube, pe care Luna le-a văzut la şcoală şi i-au plăcut) sau ca fascinantele aranjamente simetrice şi palindromice ale înmulţirii cu 9. Stăm împreună pe jos şi găsim, tot împreună, reguli şi tipare în ceea ce îi păruse, la început, o taină de complicată. Şi scriem mult. Pentru că eu ştiu că învăţarea se produce mai eficient atunci când scrii, cu mâna ta, pe o hârtie. Şi când oameni dragi stau alături de tine…
Profit de faptul că, la vârsta ei, încă o pot atrage în învăţarea acestei materii fundamentale prin joc. Şi de faptul că încă mă pricep să fac asta. Cel mai târziu în gimnaziu, matematica va (re)deveni o mare enigmă pentru mine, deci nu o voi mai putea îndruma. Dar măcar nişte baze sănătoase şi logice să ştiu că am ajutat-o să îşi construiască. Apoi îl lăsăm pe tati să se descurce cu temele copilului, pentru că el este „the beautiful mind” a familiei.