Despre glonţul nutritiv. Sau, în traducere, NutriBullet, ca să înţeleagă toată lumea

Ia să vedem dacă ghiciţi care dintre personajele de mai jos scrie romane erotice şi care cărţi de reţete:

juiceman-andrew-cooperşi marina-anderson(sursele pozelor sunt aici şi aici)

Presupun că v-aţi prins că e fix invers, pentru că altfel nu v-aş fi întrebat. Da, m-a şocat să descopăr, pe când lucram la cărţile lor, că respectiva (şi aparent respectabila) cucoană din poză aşterne pe hârtie nişte fantezii pornografice de nici lui Rocco Siffredi nu i-ar fi trecut prin cap, iar tinerelul cu pătrăţelele creează combinaţii de fructe, legume, seminţe şi alte chestii la modă printre ortorexicii zilelor noastre, pe care le aruncă apoi în NutriBullet şi le transformă în poţiuni pentru  viaţă lungă. Pentru că, de fapt, aici voiam să ajung: am NutriBullet. Mi l-a luat bărbatul, de Crăciun, ca un apropo discret la faptul că m-am (cam) îngrăşat. La fel cum tot discret presupun că a încercat să fie şi atunci când îmi tot lua, la orice ocazie şi vreo doi ani la rând, creme antirid, pe care le-am ignorat cu mare dezinvoltură. Pur şi simplu, nu sunt genul.

Nici genul de fructelegumeseminţe nu sunt. Dar atât de bine arătau pozele din cartea aia a lui Juiceman încât salivam pe măsură ce descopeream unele dintre reţete. Iar bărbatu-meu, fire receptivă, a băgat de seamă şi i-a transmis lui Moşu’ doleanţa mea nemărturisită.

Într-adevăr, NutriBulletul are o forţă fantastică. Am mai văzut eu mixere, juicere şi mărunţitoare, dar chestia asta le întrece cu siguranţă pe toate. În doar două, trei secunde, îţi face o mâzgă băubilă din absolut orice bagi în el, inclusiv sâmburi de migdale sau bucăţi de gheaţă. Iar asta te ajută dacă vrei să înghiţi mai rapid ingrediente pe care, altfel, nu le-ai consuma nici bătut (broccoli, ţelină verde, avocado, salată kale sau turmeric – ultimele două fiind, de altfel, marile vedete ale cărţii lui Juiceman), dacă eşti la dietă, cum ar trebui să fiu eu acum, şi nu ştii cum să combini mai eficient toţi nutrienţii recomandaţi, sau dacă ţii vreun post, cum presupun că este cazul multora dintre voi începând de azi şi până la Paşte.

Tocmai de aceea m-am gândit să vă povestesc astăzi despre aparatul ăsta, ca să vă dau o idee, în caz că sunteţi în căutare de varietate de gusturi pentru următoarele şase săptămâni. Ştiu că nu este chiar ieftin, dar cred că este o investiţie utilă în bucătărie, de-ar fi şi numai pentru rapiditatea cu care îţi „găteşte” smoothie-urile, cocktailurile, supele-cremă şi chiar compoziţiile pentru prăjituri ale căror ingrediente le bagi în el la grămadă. Şi mai are un mare avantaj faţă de alte electrocasnice: se curăţă foarte, foarte uşor. Spre deosebire de mai vechiul meu aparat de făcut sucuri, Power Juicer, pe care tot bărbatu’ mi l-a luat atunci când am rămas însărcinată şi organismul meu simţea nevoia de vitamine. L-am folosit şi pe acela destul de mult şi încă îl folosesc pentru sucuri de morcovi sau mere, pentru must (una dintre marile mele plăceri vinovate) sau pentru cataplasma stomacală de cartofi cruzi, care mi-a temperat în mai multe rânduri tendinţele arzătoare ale stomacului meu cu hernie hiatală şi reflux esofagian. Doar că, atunci când mă gândesc la cât urmează să frec, după folosire, la sitele juicer-ului, mi se reduce cu mult entuziasmul de a-l pune în funcţiune.

La NutriBullet, însă, este suficientă o clătire ceva mai temeinică pentru a-l curăţa. O singură dată am fost nevoită să îl frec şi pe el din greu: la prima folosire. Căci cu ce oare puteam eu să-i fac safteaua acestui aparat recomandat de nutriţionişti pentru diete preponderent vegetariene decât cu osânză? Aveam de la porc şi m-am riscat să fac nişte cornuleţe, iar cum aparat de tocat nu aveam… Dar nu vă sfătuiesc să faceţi şi voi asta. Motoraşul acela superputernic se încălzeşte foarte repede, iar la sfârşitul celor trei secunde după care pusesem bucăţile de grăsime în aparat aveam, e drept, un fel de supă-cremă de osânză de toată frumuseţea, dar şi un îngrijorător miros de plastic încins.

În încheiere, am o rugăminte la voi: spuneţi-mi şi mie dacă ştiţi vreo metodă prin care să schimb culoarea amestecurilor vegetale, poate reuşesc să îi cointeresez şi pe ceilalţi membri ai familiei mele în consumul de alimente sănătoase. Pentru că fug amândoi îngroziţi când văd verde în faţa ochilor, de parcă Satana şi-ar fi dat întâlnire cu Dracula la noi în bucătărie, deghizaţi în pisici negre. Aş vrea ceva pe roz, dacă se poate.

Anunțuri

19 gânduri despre „Despre glonţul nutritiv. Sau, în traducere, NutriBullet, ca să înţeleagă toată lumea

  1. Buna! Anul trecut mi-am luat si eu Nutribullet si vreo saptamana l-am folosit non-stop, apoi s-a cam pus praful pe el (din lipsa de fructe, nu din alte cauze). Acum sunt intr-o etapa in care am reinceput sa cumpar multe fructe si chiar ieri si azi l-am folosit ultima data. Face treaba buna si imi place ca nici macar nu folosesc burete ca sa spal (doar daca am pus si lapte sau altceva lipicios, la fructe simple nu e nevoie). Reteta preferata e cu banane si unt de arahide si putin lapte: bomba calorica, dar merge ocazional. Apoi o combinatie mai ok sunt fulgii de ovaz cu lapte si putina banana sau gem. In ce priveste chestiile verzi, spanacul e chiar ok la gust, varza de Bruxelles a big nooo, brocolli merge cat de cat, totul amestecat cu foarte putina sfecla / fructe de padure pentru ca se vor colora puternic in rosu si nu prea se mai observa verdeata. Morcovul si marul iarasi dau un gust bun la orice, merg strecurate si cu alte lucruri mai „dubioase”. 🙂 Sper sa fie de folos ceva de pe aici, dar ce voiam sa zic e ca nu ajuta neaparat la slabit, din cauza fructozei care se absoarbe prea repede in sange. Macar e sanatos, se merita a inlocui o gustare sau chiar o masa. Spor la sucuri, cu sau fara cartea lui Juiceman. 😀

    PS: Am scris un mic roman, scuze!

    Apreciat de 1 persoană

    • Un mic roman cu instructiuni, e foarte util!
      Eu ma gandeam ca slabesti sanatos daca inlocuiesti o masa traditionala, cu halci de carne si codri de paine, cu un pahar care iti ofera energie, satietate si nutrienti. Dar da, sigur ca nu poti consuma doar asta, dar macar o data la doua, trei zile ar fi ideal, dupa parerea mea.

      Apreciază

  2. sfecla rosie? desi are gust de pamant, cum zice soțul meu :)))
    m am amuzat teribil citind cu ce ai facut tu safteaua bietului aparat :))).
    eu am luat la un moment dat mult laudata iarba de grau. bunaaaaa… dar doar ca si beeneficii, ca la gust e ceva greu de povestit. in orice puneam si oricat de putina tot se simta gustul ala ciudat. asa ca a sfarsit … la gunoi :(.
    suna bine nutri glonțul asta si sunt sigura ca si este bun.
    cred ca ar trebui sa pui mai multe chestii dulci, gen portocale, morcov. desi nu cred ca ideea unui suc sanatos e cu cat mai multe chestii dulci ci cu cat mai multe verzaturi. grea dilema…

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu stiu de ce ajunsese in spam comentariul tau… Ca doar nu faceai reclama la nimic, ba din contra, pare ca nici la voi in casa nu bate vantul ortorexiei :-)))
      Nu stiu cum (sau ce) este iarba de grau, dar am avut si eu intentii nobile cu un praf de canepa. M-am gandit sa imbim placutul cu utilul, sa pun o lingurita din ea in orice pt nu stiu ce beneficii si poate sa ma si binedispuna un pic, dar… Cred ca trebuie sa fii facut pt astfel de lucruri, precum dietele, mancarea sanatoasa, suplimentele alimentare etc. Sau poate pt ca nu m-a binedispus suficient 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  3. Pentru ca mie smoothie verzi mi-au salvat viata acum 5 ani, la mine pe website am scris mult despre ele.
    Niste retete in engleza, deci, aici:
    1 pentru mov: http://www.shiningmama.com/apps/search?q=purple
    2 pentru verzi: http://www.shiningmama.com/apps/search?q=green+smoothie
    Si da, daca adaugi sfecla – sau afine sau mure, se face maro. Personal nu ma deranjeaza nici verde nici maro, desi prefer verdele, culoarea mea preferata.
    Secretul la copii e sa fie din prima foarte bun smoothie-ul (al meu V avea 2 ani cand a inceput sa bea, deci nu are bias la culoare – dar pentru ca Luna (si domnul tau) ar fi din prima impotriva culorii, poate ii legi la ochi si le dai sa guste asa 🙂 Daca le place, le arati culoarea 🙂
    Sau, cum a sugerat cineva pe FB, poti sa le servesti in bidoane inchise la culoare sau metalice.. Atentie ca unele dintre cele metalice s-ar putea sa altereze gustul si sa iti oxideze bunatate de smoothie, ar fi pacat.. Ar fi bune sticle inchise la culoare dar deh 🙂 Am vazut doar o singura data undeva, as putea sa caut..
    Tot din experience personala vreau neaparat sa adaug ca eu de exemplu nu pun in smoothie aproape niciodata sfecla si absolut nu varza, ridichi, etc. In combinatie cu fructe radacinoasele in general duc la balonare (don’t ask me how I know 😀 ). Varza, deasemenea. Si personal nu as pune nici conopida sau brocoli- desi asta se poate. mai degraba poti face green smoothie sarate, un fel de supe reci, acolo as pune ultimele doua pentru ca nu ai pune fructe in supele reci..
    Ce mai poti face e sa faci supe adevarate (fierte, deci) si sa le nutribulezi (sic) impreuna cu tot felul de verdeturi si lucruri proaspete – ca macar sa fie niste vitamine pe acolo 🙂
    Pupam Alunita sanatoasa si vesela si pe familia ei simpatica ❤

    Apreciat de 1 persoană

  4. Interesant cum ne a lovit pe toți cheful de sucuri după Crăciun 🙂 Si eu mi am luat recent ceva f asemanator, se numește Ninja si este f fantastic, la micul dejun am băut un morcov :)) așa fin l a măcinat doar cu putina apă. Afinele schimba culoarea si sunt bune la gust, se găsesc congelate peste tot. Nu insista cu verdeața, 3 frunze de spanac nu se simt la o banana un măr si o mana buna de afine spre ex. Plus ca au mulți oxalati, kale adică varza furajera romaneasca:) are f multa vit K, mai bine păstrezi un echilibru.
    Eu îl folosesc pt ca nu mănânc acum iarna suficiente fructe si legume crude așa ca ăsta mi e micul dejun mai nou, am grija sa fie cât mai divers colorate fructele, nu fac exces de banana si mai pun uneori si semințe, caju sau cânepă sunt f bune la gust.

    Apreciat de 1 persoană

    • Da, e un avant primavaratic de viata rationala in multi dintre noi, dar cel putin in cazul meu a ramas la nivel de intentie, ca se asaza praful pe NutriBulletul ala…
      Deci stai linistita, nu o sa insist cu nimic 🙂 Dar multumesc pentru sugestii, o sa tin cont de ele cand o sa ma fac mare si rationala.
      Un singur amendament: varza kale nu e chiar varza furajera, ci una dintre speciile inrudite din aceeasi familie. Sunt multe, se pare…

      Apreciază

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s