Vine o vacanţă mare, ce să facem cu ea?

A fost un an destul de odihnitor, după părerea mea, cel puţin pentru elevii din Bucureşti, care mai mult într-o vacanţă au dus-o. Tocmai de aceea, ne-am gândit că ar fi util să îi oferim copilului peste vară nişte încercări mai serioase. Şi am înscris-o într-o tabără de cercetaşi şi la o şcoală de vară de matematică. Sinceră să fiu, eu aş trimite-o un pic şi în armată, sau măcar într-o tabără mai dură, de supravieţuire, ca să înveţe acolo măcar puţină „displicină” (nici măcar nu ştie cum se pronunţă corect cuvântul ăsta, darmite ce înseamnă!). Dar nu se poate. Aşa că trebuie să mă mulţumesc cu ce se poate.

Tabăra de cercetaşi va fi undeva în creierii munţilor şi e organizată de şcoală împreună cu aceeaşi firmă cu care a fost şi la Predeal, în tabăra de schi de anul trecut, Radu Travel. Luna s-a simţit foarte bine acolo. A învăţat să schieze, au făcut şi discotecă în cabană, supa era foarte gustoasă, iar unul dintre monitori (Nicu, parcă îl chema) era de-a dreptul actor de comedie, distrându-i foarte tare pe copii. Pe scurt, în tabăra aceea a fost aşa:

(unde desigur v-aţi dat seama că Mircea este instructorul, iar restul sunt grupa de fete de 6-7 ani)

Doar că după aceea, Luna nu a mai vrut să plece în nicio altă tabără, deşi mai fusese de câteva ori şi înainte, cu clubul Be You. Ceea ce pe noi ne-a întristat oarecum, pentru că taberele erau singura ocazie cu care ne lăsa copilul şi pe noi, părinţii lui, singuri acasă (uraaa!). Nu cred să se fi întâmplat ceva rău acolo, ne-ar fi povestit ea în mod natural, la fel cum a făcut acum câteva săptămâni, când absolut din senin, Luna mi-a zis:

– Mama, mai ştii când am dat concursul de schi?

– Ǎăă… da… În ultima zi de tabără?

– Ǎla, da. Ei bine, să ştii că a fost o făcătorie.

– De ce zici asta?

– Păi toată lumea a luat 20,30 la punctaj. Ca şi mine. În fine, toată lumea pe care am întrebat-o eu. Deci clar a fost o făcătorie, că nu puteam schia toţi chiar la fel.

E bine că şi-a dat seama şi acum, la vreo 15 luni după.

Pe lângă tabăra aceasta de cercetaşi, deci, ne-am dorit să aibă şi câteva activităţi educative şi experienţe noi pe timpul lungii vacanţe de vară. În acest sens, anul trecut, Luna a fost pentru o săptămână într-o tabără urbană organizată de Gritty Education. Fuseserăm acolo înainte, la ateliere de-ale lor, şi fiică-mii îi plăcuse foarte tare, la fel cum i-a plăcut mai apoi şi tabăra (a fost cu experimente de chimie şi cu discuţii „sihologice”, clar pe gustul ei!). Numai că anul acesta taberele Gritty se ţin la şcoala Ferdinand, care este un pic cam peste mână pentru noi. În plus, chiar cred că Luna are mare nevoie de nişte matematică, mai degrabă, acum în prag de clasa a patra, care va fi o clasă dificilă şi de tranziţie spre gimnaziu. Iar asta nu din cauză că ar fi un copil cu probleme la materia aceasta (din contră, a luat chiar premiul întâi la faza naţională a Comper de acum câteva săptămâni), dar pentru că este evident că bazele cunoaşterii acestei materii nu i-au fost puse în mod eficient. Nu a avut norocul unei învăţătoare care să vină cu balanţa la şcoală pentru a le ilustra copiilor ce înseamnă semnul egal. Sau care să nu îi preseze să participe la concursul Gazeta Matematică încă din clasa zero, cerându-le ecuaţii cu trei necunoscute la o vârstă la care creieraşul lor nu putea procesa operaţii abstracte. Şi poate că nu e prea târziu să încercăm acum o reparaţie. Să găsim pe cineva care să îi explice, mai convingător decât reuşim noi, părinţii ei, logica de bază a matematicii, cu ajutorul căreia totul va fi posibil mai târziu.

De cei de la Matematica Interactivă am dat absolut întămplător, pe Facebook. Anunţau un concurs şi m-a atras ideea de a-i arăta Lunei ce înseamnă aşa ceva. Nu am fost niciodată o susţinătoare a concursurilor la vârste mici (ba din contră, m-am revoltat deschis împotriva lor şi nu am lăsat-o să participe la vreunul decât dacă mi-a cerut ea), dar ştiu că foarte curând va fi nevoită să susţină evaluări şi poate chiar examene serioase, dacă va trebui pentru admiterea la gimnaziu, şi nu se poate retrage la infinit. Mai mult, la 9-10 ani un copil este – sau ar trebui să fie – pregătit emoţional pentru a susţine o examinare. Aşa că am înscris-o pe Luna la concursul acesta de la Matematica Interactivă, în afara competiţiei (la o singură fază şi fără presiunea rezultatului final). I-am explicat că e doar ca să vadă cum este un concurs adevărat, nu un simulacru dat în clasă, cu învăţătoarea alături sau corectat cu generozitatea cuiva cunoscut (n-o să înţeleg niciodată ce înseamnă “FB minus” când elevul face trei greşeli pe o pagină sau “FB cu steluţă” când face doar una). Şi a văzut. Iar rezultatul nu a fost deloc unul bun. Deşi subiectele primite erau o încântare: frumos formulate, pornind de la o poveste, redactate fără greşeli şi punând la încercare preponderent logica şi atenţia. Puteţi găsi subiectele integrale pe site, în meniul Concurs, şi aici un fragment:

La întoarcerea acasă, a stat la masă cu taică-său şi a înţeles cât de simplu ar fi fost, de fapt, să rezolve aproape toate cerinţele concursului. Şi nu a cârcotit decât rezonabil, din obişnuinţa nou-căpătată, de pre-adolescentă care se opune la orice, atunci când i-am spus că o vom înscrie la nişte cursuri de vară la oamenii ăştia. Pentru că ştie şi ea că îi vor prinde bine. Am rezervat, deci, loc la o săptămână de logică şi la una de matematică interactivă (510 lei în total, cu reducere, dacă se plăteşte până pe 15 iunie). Nu cred că e un capăt de lume ca, timp de zece zile de vacanţă, să facă şi câte două ore pe zi exerciţii, mai ales dacă vor fi la fel de frumoase ca cele date la concurs. Îi mai rămân 22 să facă ce vrea ea. Pentru că şcoala la care este ea le dă copiilor foarte puţine teme de vacanţă, spre deloc.

Cât despre vacanţa noastră, a adulţilor, sperăm să reuşim să mergem şi noi (împreună cu ea) la mare, o săptămână sau cel mult zece zile. Dar încă nu am rezervat nimic în acest sens, deci este foarte posibil să nici nu mai găsim acum ceea ce ne dorim, adică ceva de lux la un preţ rezonabil, la o distanţă nu prea mare de casă (dat fiind că eu nu mai iau avionul, iar bărbatu-meu urăşte drumurile lungi cu maşina), într-o perioadă convenabilă pentru toţi trei, la o mare frumoasă, de preferinţă într-o insulă pustie, dar civilizată, cu plajă fină, piscină privată… Atâta tot 😉

Publicitate

16 gânduri despre „Vine o vacanţă mare, ce să facem cu ea?

  1. Noi am trecut de perioada asta, deh, fiică-mea are 16 ani, adică e în perioada în care nu prea mai dorește vacanță cu părinții. Plus de asta de vreo doi ani a prins tabere internaționale de limba engleză în Olanda și Slovacia unde s-a antrenat la vorbă și activități cu tineri din mai multe țări.
    O ieșire vom avea în toamnă, în 3 adică, când mergem în Israel 7, restul verii trudim prin grădină și ne odihnim în generosul foișor din curte. Tot eu sunt mai avantajat, plec în Athos vreo 5 zile, dar acolo nu merg la distracție, pur și simplu merg să-mi liniștesc sufletul.
    O tabără faină, pentru copii de vârsta Lunei, e la Cheile Grădiștei, dar clar, pot fi și-n alte părți la fel de frumoase pori chiar și mai și.

    Apreciază

    • Wow, ce copil mare ai, nu stiam! O varsta care pe noi ne sperie inca de pe-acum, sper sa-i supravietuim cu totii intacti acestei adolescentze cu turbulentele ei 😉
      Sper si eu sa ne permitem mai tarziu tabere internationale pentru Luna, i-ar oferi o deschidere suplimentara. Si eu am fost intr-una dintr-astea, dar era doar la Sinaia, se numea internationala pt ca veneau straini in ea. Dar pana si aceea mi-a folosit la ceva, am cunoscut primii negri din viata mea si cred ca de atunci mi-a fost clar ca nu voi fi niciodata rasista.
      Am fost si in Israel, cu afaceri, pe fuga, doar am bifat turistic locurile sfinte. E si aceea o experienta unica. La Athos EVIDENT ca nu am fost, dar n-o sa ne suparam din atata lucru :-))))
      Cat despre tabara Lunei, ea a acceptat sa mearga doar pt ca era cu prietena ei si cu scoala ei, deci ii era perfect egal daca era pe Marte sau la Cheile Gradistei. Asa ca va fi la Zarnesti.

      Apreciază

    • Buna ziua, Victor, imi poti spune te rog frumos numele liceului care ofera aceasta varianta foarte putin costisitoare si pe munca pentru taberele internationale? Asta daca este in Bucuresti, altfel nu sunt interesata. Am un fecior de clasa a 7 a …bineinteles ca deja ne gandim la inscrierea la liceu.

      Apreciază

      • Ziua bună! Scuze pentru răspunsul întârziat, viața la țară taie enorm din timpul de calculator. Fiica mea este elevă la un liceu din Titu, 45 km de București, ceea ce înseamnă că deja pică varianta expusă de mine. Deși, dacă ar fi să mă gândesc mai bine, într-o logică firească, ar trebui să fie și prin capitală licee care desfășoară astfel de programe, mie așa mi-ar plăcea să aud.

        Apreciază

  2. D-apoi dacă venea de la nuntă, de fiică-mea zic, acum termina facultatea, așa că barba mea albă (că tot vorbeam de barbă azi) :)) a trecut prin multe.
    Tabăra internațională e un proiect al liceului. Practic costă vreo 350 de euro, pe care-i dăm eșalonat de la octombrie până-n mai, adică nu se prea simte, iar în vară ni se returnează din ei vreo 70%, ceea ce este mai mult decât convenabil. Problema e că nu pleacă prea mulți, doar vreo 16 din tot liceul, iar pentru asta trebuie să muncească un pic.
    Mai e un proiect în liceu, unul prin care elevii merg într-o familie de francezi, polonezi etc. o săptămână, familie cu copil la liceu, iar mai apoi copilul familiei de acolo vine la noi. E foarte interesant și acest proiect.
    Altfel, noi așteptăm voucherul de vacanță al soției, poate reușim vreo 4-5 zile la Felix, am fost anul trecut la Perla și apa termală de acolo mi-a mers la suflet.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Distractie placuta Lunei si voua. Ce sa zic, imi dau seama cand citesc la tine si comentariile lui Victor ca mai avem putine veri impreuna, cresc si zboara
    Eu nu l-am inscris la nimic, il las sa se plictiseasca, sa bata mingea si sa citeasca, dar noi avem after school in perioada de vara, cele 3 zile ale mele de birou merge acolo si au program frumos, fac tot felul de activitati
    Impreuna mergem doua saptamani la mare in iulie si in cate un weekend daca prindem vreme la marea noastra, care-i aproape si nu ne trebuie cazare, plecam dimineata si ne intoarcem seara

    Apreciat de 1 persoană

    • Eee, pai daca merge la after, totusi, 3 zile pe saptamana, nu se poate spune ca n-o sa aiba activitati. Si da, la noi a inceput evident numaratoarea inversa, o vad tot mai domnisoara pe zi ce trece si stiu ca nu mai avem mult 😉
      Cat despre vara Lunei, ea are mare nevoie de miscare si stimulare, atat fizica cat si intelectuala, si nici mie nu mi se pare ok sa nu faca chiar nimic trei luni de zile, dupa ce au stat oricum mai mult in vacanta anul asta scolar si nici nu se prea omoara cu cartea la clasa ei…

      Apreciat de 1 persoană

      • Lunga mai e vacanta in ro… Aici sunt imprastiate in timpul anului (saptamana asta e vacanta), vacanta de vara e 6 saptamani doar, dintre care oamenii isi iau 2-3 concediu, si raman doar cateva saptamani neacoperite. Prietena mea din ro care e mama singura are o mare problema, ca nu poate sa-si ia 3 luni concediu, e un chin vara pt ea …
        Taberele sunt faine si face si miscare. Pe mine m-au trimis ai mei de la 6 ani, mi le amintesc pe toate cu drag

        Apreciat de 1 persoană

  4. Pingback: Plecăm, pardon, pleacă în tabără, ura! | Mama Aluniţă

  5. Pingback: Despre activităţile pentru copii din anul şcolar trecut (partea a doua) | Mama Aluniţă

Comentează:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.