Andreea Esca + Florin Salam = Love??!!

Pentru că am avut ghinionul (sau norocul, totuşi, hai să nu fiu prea cârcotaşă) să cunosc mulţi oameni din show-biz-ul tinereţii mele şi să fiu dezamăgită de calităţile lor umane şi intelectuale, am învăţat să separ total cele două planuri: ce se vede pe scenă şi ce e în spatele ei. Şi am hotărât ca cel de-al doilea plan să nu mă intereseze. Nu citesc ziare de scandal, nu mă uit la emisiuni mondene, nu discut cu prietenii despre vieţile aşa-zis „intime” ale unor persoane publice. Desigur, nu am cum să nu văd din întâmplare bucăţele de ştiri de profil, pe internet sau aiurea. Sau să nu zapez uneori pe Kanal D la ceas de seară şi să nu rămân acolo pentru câteva minute, şocată de nivelul emisiunilor şi al discuţiilor din platou.

Tot şocată am fost adineaori, când am citit pe Facebook într-un comentariu că, la majoratul fiicei Andreei Esca, a fost invitat de onoare Florin Salam. Primul impuls a fost să le caut scuza calităţii vocale: Salam are o voce teribil de originală, ştiu că a fost implicat în nişte proiecte internaţionale cu oameni de calitate muzicală şi îmi închipui că, dacă nu ar fi fost român şi n-ar fi cântat manele, l-aş fi privit cu mult mai multă deschidere, ca pe un purtător de etnicitate valoroasă. Apoi am căutat pe net, să văd despre ce a fost vorba. Şi am găsit acest articol din Adevărul, care mi-a desfiinţat şansa oricărei scuze. Deci fetiţa aceea face o petrecere cu tematică kitsch la care se îmbracă precum una dintre surorile Kardashian şi se pozează cu prietena ei Antonia şi cu iubitul ei, „celebrul” Mario Fresh??!! WTF??!! Astea sunt modelele noastre, până şi cele care lăsau cât de cât o imagine de decenţă şi de cultură? Şi aici nu mă refer la odioasele Ştiri de la ProTV, la care mămica este doar o cititoare de prompter, ci la celelalte producţii media ale acesteia, precum interviurile tv ocazionale sau emisiunea duminicală de la radio, şi care au un nivel intelectual ridicat. Eu cred că pur şi simplu nu ai voie să propagi în media o astfel de imagine, chiar dacă este cumva fabricată (deşi mă îndoiesc că acel kitsch este voluntar, anturajul fetei fiind categoric grăitor în acest sens).

Precedenta mare dezamăgire de acest gen pe care am avut-o, acum câteva luni, a fost legată de Vlad Petreanu. De câţiva ani de zile mă trezesc pe matinalul Europa FM, moderat de el, printre alţii. Îi sunt foarte recunoscătoare, lui şi colegilor lui, pentru bucuria pe care mi-o dau să mă trezesc dimineaţa, în condiţiile în care eu urăsc să fac asta, dar sunt nevoită (pe motiv de dus copilul la şcoală). Avem aceleaşi păreri politice, îmi place dezinvoltura cu care vorbeşte, luciditatea cu care analizează lucruri şi, poate cel mai important, faptul că are umor. Pentru că ştiu că nimeni nu poate fi sută la sută de acord cu cineva, am trecut cu vederea lucrurile asupra cărora avem păreri diferite (cum a fost susţinerea lui pentru masacrul maidanezilor, în timp ce eu cred că mai degrabă ar fi trebuit adunaţi de pe străzi şi închişi în condiţii jalnice oamenii care au produs acei maidanezi, prin abandon) şi alte câteva de-a lungul vremii. Dar peste fotografiile de la nunta sa pur şi simplu nu am putut trece cu vederea. Avem cam aceeaşi bulă de Facebook şi, la un moment dat, am fost uimită să îi văd mireasa într-un vesel grup de fete de la Antene. Am înţeles că şi ea este (sau a fost) jurnalistă acolo şi am înţeles parţial acea fotografie. Deşi faptul că Gabriela Firea trona în mijlocul grupului nu mi se părea chiar OK. Şi uite-aşa am fost curioasă, ca şi azi, să merg mai departe din clic în clic şi am ajuns la nişte poze pe care zău dacă aş fi vrut să le văd: Petreanu de gât cu Capatos. Sau Petreanu cununat festiv de Firea. Sau Petreanu de mijloc cu Simona Gherghe de la cea mai abjectă emisiune pe care o ştiu eu, Acces Direct (la concurenţă mare cu emisiunea lui Măruţă, soţul Andrei, care şi ea e jalnică în insistenţa cu care se laudă cu bărbatul ei la orice altă emisiune o zăresc – prea des – la televizor, de parcă ar fi cel puţin laureat de Nobel, şi nu moderator de emisiuni cu manelişti). Apoi citesc că Petreanu e chiar naşul lui Gherghe, şi chiar îşi fac concediile împreună. Şi gata, s-a rupt filmul. Pentru că una este să păstrezi relaţii cu foşti colegi de trust, alta este să îi şi inviţi la nunta ta, şi cu totul şi cu totul alta să ai prietenii profunde şi cumetrii cu astfel de oameni. Cum îmi mai demonstrezi mie că tu eşti mai bun decât ei, că pot avea încredere în judecata ta şi în calităţile tale umane personale, dacă acesta este anturajul tău: fix oamenii pe care îi ironizezi sau chiar ataci în emisiunile tale?

Lui Petreanu i-am transmis tristeţea mea, într-un comentariu pe FB, la o postare la care mai mulţi am făcut acest lucru. A încercat să se scuze că sunt foştii lui colegi de trust, de pe vremea când lucra la Antene. I-am răspuns că şi eu am avut colegi de şcoală care au ajuns corupţi, în puşcărie sau doar cu gusturi şi calităţi îndoielnice, şi mi s-a părut normal să nu păstrez relaţia cu aceştia, doar în virtutea faptului că am fost odată colegi de ceva. Dacă nu te delimitezi de ceea ce tu consideri non-valoare, atunci eşti cel mai probabil un ipocrit. Iar dacă te mai şi lauzi public cu astfel de relaţii, atunci eşti direct răspunzător de legitimarea acestor non-valori şi de perpetuarea modelelor greşite pe care le are societatea noastră de ceva vreme încoace.

Cele două întâmplări de mai sus nu-mi vor schimba obiceiurile. Sunt la o vârstă la care ştiu să aleg bobul de neghină şi să iau partea convenabilă pentru mine din unele lucruri. Voi continua să mă trezesc dimineaţa pe matinalul Europa FM (mai ales că îmi place de mor umorul comentatorului sportiv de acolo, Luca Pastia) şi să mă uit uneori, foarte rar, la jurnalul de seară de la ProTV. Exact aşa cum făceam şi înainte de a fi dezamăgită de nişte oameni pe care nu îi cunosc personal, dar pe care îi respectam profesional. Şi încă îi respect, pentru că nu au greşit cu nimic în profesiile lor. Doar că nu au realizat că statutul de persoană publică vine la pachet cu nişte responsabilităţi morale. Dar trebuie să fii tu însuţi o persoană extrem de cultivată pentru a şti acest lucru. Ceea ce e rar. Din ce în ce mai rar.

Reclame

6 gânduri despre „Andreea Esca + Florin Salam = Love??!!

 1. „De ce mănâncă și bea Învățătorul vostru cu vameșii și cu fariseii”? Așa erau întrebați ucenicii lui Hristos despre aparentele apucături ale Mântuitorului. Personal am fost apostrofat de către cineva pentru faptul că-i bag prea mult în seamă pe bețivii satului, că îi iau mereu la câte o treabă când ar trebui să-i las în plata Domnului cu cei de teapa lor.
  Și eu ascult Europa FM, cu atât mai mult cu cât de mâine începe iar Matinalul băieților veseli, dar cred că eu mai mult decât tine, chiar nu am habar de emisiunile mondene, iar dacă l-aș fi văzut pe Petreanu cu Capatos (am intrat pe google să văd cine e Capatos că nu știam) nici că aș avea habar că e un personaj cu o emisiune îndoielnică, la modul moral vorbind.
  Drept pentru care, dacă fiica Andreei Esca (fătucă despre care nu știu nimic) vrea o petrecere de acest gen, să o facă, pentru mine e încă un motiv în plus să cred că mai toți cei care apar un pic mai des pe sticlă fac asta pentru a le fi bine social, chiar dacă unii uită că în fața Celui de sus suntem egali iar VIP-ismele, înaintea oamenilor verticali, nu fac nici doi bani. Ca să nu mai zic că mulți dintre ei caută cu orice preț să-și scoată și odraslele pe sticlă, fie chiar și cu chestii de genul celor cu invitați de marcă la diverse aniversări, deh, dacă-l promovezi și face rating nu mai e nevoie să muncească minim 8 ore pe zi ca mai toată lumea, ci vreo 3-4 ore în anumite zile pentru prostirea telespectatorilor.

  Apreciază

  • Vai, vai, vai, cat de multe as putea comenta la comentariul asta, dar am o groaza de treaba si simt ca m-as intinde la inca un articol daca m-as apuca de scris acum. De aceea, ma limitez sa iti spun ca nu iti impartasesc parerile, dar le inteleg, din perspectiva profesiei tale (sau menirii, nu stiu exact cum se se zice mai bine). Si ai grija sa nu te trezesti maine prea de dimineata, cu gand sa ii asculti pe baietii veseli, pt ca e de-abia duminica, iar ei reincep luni 🙂

   Apreciază

 2. Asta-i frumusețea polemicii, să ne putem contrazice pentru a înțelege mai bine un lucru, o situație, o viață.
  Din fericire pentru mine mă trezesc de dimineață de-o viață, cred că am mai bine de 30 de ani de când n-am dormit peste ora 7.00. Duminica, cu atât mai mult, trezirea e în jur de 5.00, merg la slujbă și merg mereu cu cel puțin o oră înaintea oamenilor, am rugăciunile mele de citit și, în liniștea altarului, la acea oră, e cel potrivit moment.
  Cât privește personajele discutate ori alte personaje vesele sau mai puțin vesele, e dreptul lor să trăiască după niște criterii care diferă în anumite locuri de cele preferate de mine. Sunt convins că nici ei n-ar alege anumite stări după cum aleg eu, și-i înțeleg. Partea frumoasă a lucrurilor stă în faptul că eu am telecomandă și pot muta canalul fără să-i deranjez prea mult, dar la fel de frumos este că nici ei, pe mine, nu mă deranjează în niciun fel câtă vreme nu suntem obligați să interacționăm. Mai mult, ar fi culmea să spun că eu nu pot primi în biserică pe x ori y la vreo slujbă fiindcă respectivele persoane fac parte dintr-o categorie profesională de nu știu ce gen ori pentru faptul că e manelist, șomer ori parlamentar, nici medicii nu fac astfel de alegeri, nici profesorii, nici polițiștii și nici șoferii de autobuz. La tv da, pot face această selecție.
  Și clar, câtă vreme eu nu sunt perfect, nu pot fi absurd să le cer celorlalți o stare străină umanității prin excelență.

  Apreciază

  • Mie mi se pare ciudat ca trebuie sa explic niste lucruri care îmi păreau evidente pentru toata lumea, deja si pe FB am avut niste controverse neașteptate. Ceea ce deplâng eu nu este faptul că unora le place o muzica proastă dupa criterii subiective, la urma urmei si jazz-ul, si rock-ul au fost considerate gunoi la început. Dar acești oameni care apar la televizor ca fiind realizati legitimează mult mai mult decât atat: un mod de viață care nu e conform cu vreo morală, fie ea atee sau creștină, si care interferează negativ cu vietile noastre. Manelistii au mesaje urâte in cantecelele lor, nu sunt integrați social (in sensul in care sunt evazionisti fiscal), iar fanii lor
   nu numai ca fac la fel, dar sunt si deosebit de gălăgioși.atunci când își ascultă muzică preferată. Si doar ora târzie ma opreste aici, dar pot continua si maine, daca e cazul. Pana reusesc sa ma fac înțeleasă 😎

   Apreciază

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.