Que sera, sera

Când era fiică-mea foarte mică, încă dinainte de a şti să vorbească, obişnuiam să îi vorbesc deseori în rime sau chiar să îi compun cântecele simple. I le repetam şi ca să o învăţ anumite lucruri (cum ar fi spălatul pe mâini, băutul de lapte sau somnul de după-amiază), şi pentru că o amuzau foarte tare şi îmi cerea să i le spun sau cânt la nesfârşit, bătând cu entuziasm din palmele ei mici şi grăsuţe. Prima confirmare că făceam bine ce făceam a venit din faptul că ea chiar a învăţat anumite rutine necesare, pe care le executa cu mai multă plăcere aşa, cu cântec înainte marş! Cu excepţia somnului de după-amiază, pe care nu l-a practicat aproape niciodată, trebuie să recunosc. Fiecare cu bioritmul lui…

A doua confirmare că i-au fost de folos poezioarele mele a fost atunci când a început şi ea să vorbească în rime, deşi era foarte mică şi peltică. Erau destul de şchioape rimele ei, dar e un exerciţiu util creieraşului să încerci uneori să construieşti versuri, probabil la fel de util ca şi memorarea alfabetului sau rezolvarea unor calcule aritmetice simple.

Iar a treia confirmare a venit zilele trecute, atunci când a auzit melodia lui Doris Day, „Que sera sera”. Însoţeşte o serie de reclame enervante, după părerea mea, atât prin conţinut şi realizare, cât şi prin încrâncenata repetitivitate cu care sunt date la televizor, pe toate posturile. Şi i-am mărturisit fiică-mii părerea aceasta a mea. Iar ea mi-a răspuns că, din contră, ei îi plac foarte mult reclamele acestea. Pentru că melodia din ele îi aduce aminte de ceva foarte frumos, de un timp fericit şi îndepărtat, de parcă ar şti-o dintotdeauna.

Însă ea nu îşi amintea că îi cântam deseori această melodie, când era mică de tot. Îi făcusem versuri adaptate în română şi i-o cântam la masă, la baie, la culcare… A fost, de altfel, singura melodie străină pe care am tradus-o pentru ea, în rest îi cântam prostioare de-ale mele. Versurile ei îmi atinseseră, probabil, o coardă foarte sensibilă de mamă proaspătă ce eram pe atunci – fericită pentru puiul meu, dar şi îngrijorată pentru ceea ce avea să îi rezerve viitorul. Şi chiar dacă fiică-mea nu îşi mai aminteşte acum, concret, de acele momente, iată că undeva, în adâncurile sufletului ei, ele au însemnat cu multă lumină perioada aceea a copilăriei mici. Că muzica aceea a rămas în urechile ei ca un declanşator al fericirii, chiar dacă era cântată stângaci, fără nicio pretenţie de performanţă vocală, de către o amatoare.

Aşa că, dragi părinţi de copii mici, nu uitaţi să vă „prostiţi” cu copiii voştri. Să cântaţi, să dansaţi, să faceţi poezioare cu papucei care pleacă de-acasă şi cu omizi de pluş ipohondre, să le coloraţi primii ani cu multă veselie, muzică şi joacă. Pentru că niciunul dintre ei nu îşi va aminti peste ani de faptul că rimele voastre erau şchioape sau jocurile de-a dreptul caraghioase pentru un adult. Dar toţi îşi vor retrăi cumva fericirea pe care aţi ştiut să le-o zidiţi atunci, la baza vieţii, cu doar puţină dăruire şi inspiraţie. Şi-atunci veţi fi şi voi fericiţi.

 

Que sera, sera

muzica: Jay Livingston

versuri originale: Ray Evans

interpretă: Doris Day (în filmul lui Alfred Hitchcock din 1956, „The Man Who Knew Too Much)

 

Pe cand eram doar un copil,

Am întrebat-o pe mama mea

Ce voi fi oare

Când voi fi mare,

Ea mi-a răspuns aşa:

 

Que sera sera,

Vei trăi şi vei vedea,

Răspunsul îl vei afla,

Que sera sera,

Ce va fi va fi.

 

După vreo douăzeci de ani,

L-am întrebat pe iubitul meu

Cum va fi oare,

Va fi doar soare

Sau ne va fi şi greu.

 

Que sera sera,

Vom trăi şi vom vedea,

Răspunsul îl vom afla,

Que sera sera,

Ce va fi va fi.

 

Acum sunt mamă la rândul meu

Şi băieţelul m-a întrebat

Cum va fi oare

Când va fi mare –

Răspunsul eu i l-am dat:

 

Que sera sera,

Vei trăi şi vei vedea,

Răspunsul îl vei afla,

Que sera sera,

Ce va fi va fi.

Reclame

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.