Spălatul pe mâini – cea mai ieftină şi la îndemână metodă de prevenire a bolilor

Sigur, aceasta nu este o informaţie nouă. Însă am citit de dimineaţă un articol atât de bine scris, concis şi cu date probate de studii ştiinţifice, încât mi s-a părut o idee bună să îl traduc. L-am rezumat la datele esenţiale, l-am adaptat pe ici, pe colo şi l-am publicat aşa, pentru a facilita citirea lui şi de către persoanele care au dificultăţi să înţeleagă limba engleză.

Durează doar 3 minute şi conţine tot ce trebuie să ştie cineva despre subiect. Şi poate salva vieţi.

Originalul se află aici:

https://elemental.medium.com/only-5-of-people-wash-their-hands-properly-a140aaa775e

Doar 5% dintre oameni îşi spală mâinile corect

E unanim acceptat faptul că spălatul pe mâini este un mod de apărare de importanţă vitală împotriva enteroviruşilor, bacteriilor ucigaşe şi altor germeni contagioşi, printre care gripa, răceala comună, violentul norovirus etc. Şi totuşi, oamenii continuă să ignore acest obicei atât de simplu: spălatul consecvent pe mâini, cu apă şi săpun.

Bolile se pot răspândi foarte uşor. Un sfert de linguriţă de diaree infectată poate avea 5 miliarde de particule de norovirus, iar pentru a te infecta sunt suficiente doar 20 (un vârf de vârf de ac).

Germenii sunt persistenţi

S-a demonstrat că un simplu strănut poate transporta particule de virus gripal de la un capăt la altul al unei camere. Atunci când o persoană infectată cu norovirus vomită, particule microscopice de virus pot călători prin aer până la 7-8 metri distanţă. Şi mai sunt multe alte căi prin care ne putem infecta:

 • Viruşii răcelii comune pot rezista pe mâna cuiva mai mult de oră, aşteptând cu nerăbdare o nouă strângere de mână şi o nouă gazdă;
 • Viruşii gripali rămân viabili până la 24 de oră pe o suprafaţă tare, precum o tejghea;
 • Stafilococul auriu rezistent la meticilina, cel care poate cauza infecţii mortale, poate rezista zile întregi şi chiar săptămâni pe anumite suprafeţe, în aşteptarea atingerii tale.

Epidemiile virale sunt mai obişnuite iarna, pentru că viruşii se simt bine la temperaturi mai joase şi pentru că oamenii stau mai mult la interior când e frig, deci mai apropiaţi unii de alţii, ceea ce duce la o contagiune mai uşoară.

Cum şi când să ne spălăm

Ca orice alt lucru pe lumea asta, şi spălatul pe mâini trebuie făcut cu măsură. Nu trebuie să cădem în mania spălatului pe mâini, de frica microbilor, astfel încât să ne compromitem imunitatea sau să ne afectăm calitatea vieţii cu o obsesie. Însă e necesar să ne spălăm atunci când:

 • Ne apucăm de pregătit masa.
 • Am folosit toaleta.
 • Ne-am suflat nasul.
 • Am atins gunoi.
 • Am mângâiat un animal.
 • Am schimbat scutece.
 • Am avut o interacţiune cu o persoană bolnavă.

Reguli de spălat pe mâini:

 1. Folosiţi săpun normal şi apă curgătoare.
 2. Faceţi mult clăbuc între degete, pe dosul palmei şi mai ales sub unghii. Săpunul dezlipeşte microbii de pe piele.
 3. Frecaţi cel puţin 20 de secunde (cântaţi prima strofă din „Deşteaptă-te, române!”). Frecarea e esenţială pentru dislocarea germenilor.
 4. Clătiţi bine, cu jet de apă.
 5. Uscaţi-vă cu un prosop curat sau cu aer cald.

Cum funcţionează săpunurile?

E vorba de chimie simplă. Polaritatea moleculelor e cea care hotărăşte cu care alte molecule vor interacţiona. Moleculele polare, precum zahărul, se amestecă bine cu apa. Moleculele nepolare, ca uleiul, nu se amestecă. Moleculele de săpun sunt amfipatice, adică au şi proprietăţi polare, şi non-polare. Aşa se face că săpunul poate dizolva majoritatea tipurilor de molecule, care apoi sunt îndepărtate uşor, de apă, de pe mâini.

Apa trebuie să fie caldă?

Nu neapărat. E drept că apa călduţă oferă o senzaţie de confort şi atunci eşti tentat să te speli mai des şi mai pe îndelete. Însă apa rece are exact aceleaşi proprietăţi de curăţare, iar folosirea ei mai ajută şi la protecţia mediului.

Atenţie la produsele ineficiente!

Produsele antibacteriene nu ucid viruşii. Nu numai că nu s-a dovedit vreo eficienţă a lor superioară apei şi săpunului, dar pot şi să facă mai mult rău decât bine, slăbind rezistenţa organismului la infecţii bacteriene.

Astfel de produse sau orice soluţie de curăţat mâinile cu cel puţin 60% alcool sunt de ajutor atunci când nu aveţi acces la apă şi săpun. Însă nu uitaţi că nu înlătură toţi germenii şi nici nu curăţă bine atunci când mâinile sunt pline de grăsime.

Secreţiile nazale – mucii ăia lipicioşi, adică – ajută la lupta împotriva infecţiilor. Scopul lor este să dezactiveze şi să scoată afară din organism viruşii şi alţi microbi invadatori, dar folosesc şi pe post de gel protector. Natura lor vâscoasă împiedică acţiunea dezinfectanţilor, aşa că mucii pot rămâne activi, pe mâini şi sub unghii, până când se usucă complet, chiar şi după curăţarea cu geluri antiseptice.

Şerveţelele umede pentru bebeluşi nu au proprietăţi antimicrobiene, aşa că trebuie să vă spălaţi foarte bine pe mâini după ce curăţaţi copilul la fund.

Dacă voi nu vă spălaţi, atunci cine?

Dacă încă nu v-aţi convins că e necesar să vă spălaţi pe mâini, gândiţi-vă la un alt aspect: majoritatea oamenilor ori nu se spală, ori se spală atât de prost, încât continuă să transporte microbi dintr-o parte în alta.

Într-un studiu american din 2013, au fost observate persoane care ieşeau de la toalete publice. 15% dintre bărbaţi şi 7% dintre femei nu se spălau deloc. Iar dintre cei care se spălau, 50% dintre bărbaţi şi 22% dintre femei nu foloseau săpun. Concluzia studiului a fost că numai 5% dintre oameni s-au spălat în mod corect, cu săpun şi suficient de îndelung, încât să ucidă toţi microbii cauzatori de boli.

Publicitate

2 gânduri despre „Spălatul pe mâini – cea mai ieftină şi la îndemână metodă de prevenire a bolilor

 1. o realitate si in alte tari: la medicul generalist scrie sa ne spalam minim de 4 ori pe zi ( …minim..??… inseamna ca …sunt care nu se spala de cate ori trec la toaleta…? ….), la spital pe usi scrie sa ne spalam pe maini dupa stranut ( si la spital e nevoie? ) iar cel mai util mi s-a parut chiuveta mica de langa usa de la intrare la reanimare, nu mi-au dat halate de unica folosinta sau dezifectante ci doar o chiuveta cu sapun si mare pe usa scris: „spalati mainile”.

  Apreciază

Comentează:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.