Muzică albă pentru zile negre

Plănuisem pentru weekendul trecut să adun laolaltă într-o postare sugestiile muzicale pe care mi le trimit prietenii, uneori, pe mesageria Facebook. Sunt câteva doamne care se gândesc la mine atunci când ascultă ceva ce le place, ce le emoţionează sau ce cred că mi-ar plăcea şi mie. Apreciez şi faptul că se gândesc la mine, şi faptul că o fac rar, pentru că nu aş avea timp pentru toate dacă ar fi prea multe.

Nu m-am mobilizat să adun link-urile acelea. Nu mai ţin minte de ce, cred că nu am avut dispoziţia necesară acum o săptămână. Însă azi de dimineaţă, când m-am trezit şi aveam patru clipuri în mesagerie, de la persoane diferite, toate cu înregistrări de aseară, din Italia, mi-am dat seama că trebuie să o fac. Aşa că iată ce muzici emoţionante primesc eu de la doamnele din bula mea!

Mai întâi, filmuleţele primite azi. Pentru cine nu ştie, deşi m-aş mira să nu fi aflat deja toată lumea, aseară la 18:00 s-a organizat, pe reţelele sociale din Italia, un flashmob. Toţi muzicienii aflaţi în izolare, în casele lor, erau rugaţi să iasă în balcoane sau curţi, şi să cânte împreună. Şi iată ce a ieşit – o manifestare a umanităţii, solidarităţii şi frumosului care încă mai există în noi:

  1. ‘A Citta ‘E Pulecinella
  2. Palermo
  3. Agrigento, Sicilia
  4. Siena
  5. Torino

––

Dar înainte de a fi nebunia care e azi, primeam altfel de muzici. Cu scene, cu orchestre, cu spectatori… Ca de exemplu băiatul ăsta care mi-a făcut pielea de găină şi încă mi-o face, de fiecare dată când îl re-ascult şi ajunge la refren. Mi l-a trimis o doamnă din Ungaria:

Dimash Kudaibergen – Opera 2

––

Sau clipul acesta, primit de la o doamnă din Canada. Surprinzător şi care te umple de bucurie ca o perlă găsită în cochilia unei scoici pe care o culegi, la întâmplare, de pe plajă. Un turist corean se plimbă pe străzile Florenţei şi aude cântând un grup de muzicanţi stradali, romi de-ai noştri. Le cere voie să cânte cu ei, muzicanţii îl privesc la început cu neîncredere, însă îl lasă. Iar după primele acorduri îi vezi pe toţi cum se destind, remarcând ce bun instrumentist e trecătorul. Iar şeful se ridică, mândru deja că are ocazia să cânte împreună cu el, şi îşi apropie vioara de contrabasul lui, dând naştere acelui dialog în limbajul universal al muzicii pe care numai jazz-ul ştie să ni-l dăruiască:

Rom Draculas şi Jun-Hyuk Choi

––

Iar de la o doamnă romantică din Italia, acest moment emoţionant de la ultima ediţie a San Remo, un alt dialog muzical, de data asta între două generaţii de mari cantautori italieni:

Sanremo 2020 – Duet Massimo Ranieri şi Tiziano Ferro

––

Şi de la o mamă (cum altfel?) din România, acest dar impresionant adus tuturor mamelor, o melodie care pe mine nu are cum să mă lase cu ochii uscaţi:

––

Şi mai e şi doamna din Slovenia, iubitoare de muzică franţuzească, şi chiar un domn din Franţa, care îmi trimite deseori sugestii pentru pagina mea cu muzică franceză… Sunt mulţi iubitori de muzică frumoasă în jurul meu.

Dacă aveţi sugestii asemănătoare, de frumos şi emoţie, pe care le-aţi avea de împărtăşit cu alţii, le aştept cu drag, în comentarii. Trecem cu toţii prin momente dificile acum şi e mai necesar ca oricând să ne păstrăm raţiunea, încrederea şi, mai presus de orice, umanitatea. Să fim sănătoşi!

Publicitate

Un gând despre „Muzică albă pentru zile negre

Comentează:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.