Recomandări de lectură pentru copii de 6-12 ani

Citeam foarte mult în copilărie, şi în timpul anului şcolar, dar mai ales în timpul vacanţelor. Nici nu prea făceam altceva în vacanţe, de altfel, mă jucam prea puţin cu alţi copii şi, după cum se ştie, nici nu existau multe alte feluri de petrecere a timpului liber, într-o perioadă în care televizorul servea doar pentru a aduce ode Partidului unic şi conducătorului său „mult-iubit”, iar calculatorul personal nu se inventase încă.

Din păcate, nu îmi aduc aminte foarte precis ce citeam la anumite vârste. În general, citeam ce ni se recomanda de la şcoală, lecturile din manuale şi cărţile clasice. Apoi, când găseam vreun autor să îmi placă, mă duceam la bibliotecă şi ceream cât mai multe cărţi scrise de acesta. Cred că, la vârsta pe care o are fiică-mea acum, de aproape 12 ani, citeam foarte mult Jules Verne. Am şi păstrat zeci de cărţi de-ale lui, în speranţa că le va citi şi copilul meu vreodată, dar speranţa aceasta pare mai vagă pe zi ce trece: Luna nu a fost niciodată interesată de tomurile albe, frumos aliniate pe ultimul raft al bibliotecii mele, acolo unde pică litera V. Mai citeam şi Jack London („Martin Eden” a fost preferata mea), şi Vlad Muşatescu („Cei trei veseli năpârstoci” şi „Aventuri aproximative”), şi Mihail Sadoveanu (vai, şi chiar îmi plăcea!), şi probabil mai mulţi scriitori români, pentru că la aceştia aveam infinit mai mult acces decât la străini.

Dar sunt perfect conştientă de faptul că au trecut aproape 40 de ani de atunci şi că între timp s-a schimbat toată lumea în esenţa ei, darămite gusturile literare. Aşa că astăzi m-aş feri să mai fac recomandări de citit „de pe vremea mea”. Însă, pentru că am fost întrebată de mai mulţi părinţi cam ce cărţi cred eu că ar fi bine să citească copiii lor în această vacanţă, am cerut şi eu, la rândul meu, recomandarea unora mai pricepuţi decât mine – Ioanei, o bibliotecară cu experienţă în lucrul cu copiii şi Lunei, propriul meu copil. Şi iată listele lor cu sugestii:

Listele Ioanei

Listele Lunei

Lectură plăcută şi nu uitaţi: e mai bine pentru un copil să citească ceva – orice îi place lui – decât să nu citească deloc ceva ce nu îi place, dar îl obligă adulţii din jur să citească!

Publicitate

2 gânduri despre „Recomandări de lectură pentru copii de 6-12 ani

 1. Merci, chiar suntem la capatul comenzilor, deci a picat f bine. Jules Verne nu le am placut niciodata, le am si eu, cumparate atunci cand au fost cu ziarul Adevarul, nici fetele nu le vor citi :D.

  Las aici ce am gasit in lista de cumparaturi Amazon din ultimele luni, poate inspira pe cineva:

  Eva – 11 ani

  Marschall, C: Six of Crows Duology Boxed Set – Bardugo, Leigh
  The Shadow and Bone Trilogy Boxed Set: Shadow and Bone / Siege and Storm / Ruin and Rising – Bardugo, Leigh

  The Language of Thorns: Midnight Tales and Dangerous Magic – Bardugo, Leigh
  King of Scars (King of Scars Duology (1)) – Bardugo, Leigh

  A Court of Frost and Starlight – Maas, Sarah J.
  A Court of Thorns and Roses – Maas, Sarah J.
  Throne of Glass Box Set – Maas, Sarah J.

  Sofia – 6.5 ani

  National Geographic – why…books series
  Usborne books: all about plastic, Periodic table, in general ce e cu stiinte exacte
  Unicorn Academy
  Captain Underpants
  Dr Seuss
  Where is Aldo?

  Apreciază

  • Ce dragut, multumesc pentru liste! De cele ale Evei nici macar nu am auzit, dar am verificat acum si sunt traduse si la noi. Fantasy e o zona din care nu citim nici eu, nici fiica-mea. Tati, in schimb, e cititor de SF-fantasy si iubitor de filme de genul Lord of the Rings, el e copilul cel mai copil dintre noi 😉

   Apreciază

Comentează:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.