Despre una dintre spaimele cele mai mari ale părinţilor din zilele noastre: drogurile

„Astăzi au venit doi tipi, foști dependenți de droguri. Tuturor ne-a plăcut cum ne-au spus povestea lor de viață. Mie personal mi-a plăcut cel mai mult că NU ne spuneau să nu luăm droguri, ci ne spuneau poveștile lor cu aceste substanțe dăunătoare şi, chiar dacă ne-au explicat că acestea dăunează foarte mult, ne-au spus şi că este viața noastră şi ne facem singuri alegerile.

Unul dintre ei, cel care a vorbit aproape tot timpul, ne-a povestit despre marijuana, heroină, cocaină şi legale. Fiecare au efecte asemănătoare chiar dacă nu dăunează în aceleași feluri. Domnul avea 20 şi ceva de ani şi fusese dependent de iarbă încă din clasa a 8-a. A încercat să pară mai «cool» şi a rămas cu adicție. A avut şi un accident de mașină şi asta l-a traumatizat. Centrele de reabilitare l-au ajutat şi acuma este bine.

Domnul ne-a spus despre mai multe cazuri, dar cel care m-a șocat pe mine este cu un bărbat care utilizase heroină timp de 10 ani şi a căpătat schizofrenie din cauza asta. Tipul care ne spunea povestea ne-a arătat un clip cu acel bărbat, care avea o criză de schizofrenie foarte gravă. Cred că asta ne-a șocat pe toți copiii din sală, ba chiar şi pe profesori.

Domnii au fost foarte deschiși la întrebări. Mi-a plăcut mult modul lejer prin care ne-au ținut atenți o oră întreagă şi chiar cred că pe mulţi ne-a ajutat asta. Omul nu a fost autoritar, părea ca un prieten care își spune povestea şi ne recomandă să nu îi repetăm greșelile.”

–––––

Aşa mi-a povestit fiică-mea că a fost întâlnirea cu cei doi foşti dependenţi de droguri şi copiii din şcoala ei (este elevă în clasa a 8-a la un gimnaziu privat). La ei sunt invitate regulat diverse persoane cu lucruri interesante de spus copiilor, de la părinţi cu profesii de viitor până la artişti în vogă printre puştime. Niciodată nu am auzit-o atât de încântată de o astfel de întâlnire, de obicei îmi spune că e plictiseală maximă în amfiteatru, că invitaţii sunt aroganţi, autoritari sau chiar au spus lucruri fundamental greşite, că elevii nici măcar nu sunt atenţi… De data aceasta, însă, impresia a fost extraordinară. Şi am aflat de la alţi părinţi şi profesori că toţi copiii au reacţionat la fel. Se pare că cel mai şocant lucru (deci şi cel care le-a atras cel mai puternic atenţia) a fost filmul cu criza – care, evident, nu era de schizofrenie, a fost o neînţelegere acolo, dar nici măcar nu are mare importanţă, contează doar că era cu sânge, convulsii şi spume la gură.

Deci un vizual dinamic şi şocant + nişte vorbitori din experienţa proprie + un ton nu autoritar, ci prietenesc = reţeta succesului pentru astfel de întâlniri. Poate o află şi instituţiile Statului care ar trebui să se implice mai eficient în lupta aceasta pentru minţile şi, la urma urmei, vieţile copiilor noştri. Şi poate se înţelege, în sfârşit, că multe lucruri s-ar face mult mai bine în ţara asta dacă ar fi ascultaţi şi copiii, pentru că iată cât de precisă poată fi o analiză de-a lor.

2 gânduri despre „Despre una dintre spaimele cele mai mari ale părinţilor din zilele noastre: drogurile

 1. Eu personal nu sunt de acord cu abordarea postmortem (reactive) ci prefer premortem (active). A repara o problema este mult, mult mai costisitor decat sa anticipezi problemele care pot apare si sa le eviti. Am lucrat in sistemu medical mult si costul (si nu ma refer numai la partea financiara) este cum se spune pe aici ten-fold ca sa repari o greseala… din pacate tara unde traiesc acum are droguri la liber si poti sa gasesti un magazin la fiecare 500m. Au aparut exact ca „ciupercile dupa ploaie”.

  Am un fost coleg aici cu care m-am revazut anul trecut si el cultiva la greu pentru ca acum e legal si face bani. Insa efectele folosirii sunt de scurta durata, creaza dependenta iar problemele apar dupa ani de zile. Sunt o gramada de articole si informatii disponibile insa dealerii ii atrag foarte usor pe copii iar dependenta de droguri este atat de tare incat numai putini au puterea de a renunta.

  Am si un alt exemplu din cealalta parte… cunosc o familie extrem de educata in high-class care din pacare a avut o tragedie… singurul copil a murit de overdose acum cativa ani… student la medicina… nici nu imi pot imagina prin ce au trecut. E imposibil si eu nu cred ca as putea sa trec peste asa ceva.

  E mai bine sa previi decat sa repari. Mai ales cand side effects ale acestor substante se arata dupa (zeci) de ani.

  Apreciază

  • Exact cum spui: e mult mai eficient sa previi decat sa repari. De aceea e important sa le povestesti copiilor inca mici despre riscurile la care se pot expune in urma consumului. Din pacate, inca sunt multi parinti care traiesc paralel cu realitatea si cred ca, din contra, e bine sa NU discuti cu copiii asa ceva, ca sa nu le dai idei. Ei cred ca copiii din ziua de azi nu afla de droguri (sau sex etc.) decat cand intentioneaza ei sa le spuna, dupa ce-or deveni majori sau ceva…

   Apreciază

Comentează:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.