Derdeluşuri fără copii. Copii fără copilărie

În aşteptarea copiilor, la ieşirea de la şcoală, vorbesc cu bunica lui M. Pentru asta mă plac bunicile – stau oricând de vorbă cu ele. Şi cu bonele, care, de cele mai multe ori, sunt şi ele bunicile cuiva. Ne cunoaştem de prin parcuri, unde eu sunt una dintre extrem de puţinele mămici care îşi păzesc odraslele la locurile de joacă. Asta e treabă de bunici, în general.

E cald astăzi. Ne aşezăm cu faţa la soare şi observăm cum curge zăpada peste tot în jur. Ne bucurăm amândouă, bunica lui M. şi cu mine, că scăpăm de gheaţă şi nămeţi:

– Doar copiii se vor întrista, zic eu. Bine că am apucat să o mai duc pe Luna şi ieri la derdeluş, că nu ştiu cât mai rezistă.

– Noi nu am dus-o deloc pe M. la zăpadă, zice încetişor bunica.

Nu înţeleg. A nins acum vreo zece zile. Locuim vizavi de un parc imens, cu zeci de pârtii accesibile celor mici. Nu am mai văzut de mult aşa zăpadă bună de derdeluş, iar şansa de a mai vedea curând e destul de mică, dacă e să judecăm după iernile ultimilor ani.

– Noi am fost de câteva ori. Deşi Lunei îi e cam frică să se dea cu sania, dar măcar s-a tăvălit prin zăpadă. De ce nu aţi mers în parc?, mă mir eu.

– Nu are timp. Face meditaţii.

Se aude clopoţelul. Profit să plec spre uşa şcolii cu valul, ca să nu spun chiar tot ce îmi trece prin minte acum. M. e în clasa întâi şi va împlini şapte ani abia peste câteva luni. Face meditaţii de anul trecut.

Pe drumul spre casă, îi povestesc fiică-mii:

– Mi se rupe sufletul când aud lucruri din astea, Luna. Nu e normal să faci meditaţii de la vârsta asta! Şi să nu ai timp de joacă.

– Păi şi S. face. La matematică. Seara, după ce se întoarce de la after-school.

S. e o colegă de-a ei care vine de departe la şcoala noastră. Pierde probabil mai mult de o oră pe zi cu drumurile. Iar after-school-ul la care merge e unul cu pretenţii, se fac cursuri şi acolo.

S. e o fetiţă care zâmbeşte mereu. Oare la ce vârstă se termină rezerva de suportabilitate a acestor copii docili, iubitori şi abuzaţi? La câţi ani explodează în refuz faţă de şcoală şi ură faţă de părinţi? Voi vedea, probabil. La copiii din jurul nostru, crescuţi de părinţi care nu înţeleg cât de mult rău le fac acum.

Ieri, derdeluşul era gol.

13 gânduri despre „Derdeluşuri fără copii. Copii fără copilărie

  1. Da, tot vreau sa scriu un articol despre educație. ..e lumea pe arătură. ..sa faci meditații în clasa 1 mi se pare la fel de absurd ca povestea aia cu Telekom-ul, care a oprit un abonament nelimitat pe motiv de abuz, cică a vorbit omul mai mult de 24 de ore în mai puțin de 24 de ore. Era un caz la terapie-un copil de pana în 10 ani care se trezea noaptea pe la 1 sa se joace. Nu era insomniac, doar atunci avea timp!

    Apreciază

  2. Sunt atatea lucruri, care se fac exact pe dos, in ciuda a ceea ce este normal si util.
    Dar un copil de clasa intai sa faca meditatii, asta chiar este o stire foarte tare!
    Inseamna ca avem o generatie de copii noua, care nu stie sa se mai dea cu sania pe derdelus.
    Suntem o lume noua; in care suedezii ii invata pe imigranti sa traga cu pusca cu luneta sau in care politistii germani au primit ordin ca in situatia in care vad imigranti furand din magazine sau de la privati, sa treaca cu vederea.
    Mai nou, copii sunt invatati ca familia este compusa din doua femei sau doi barbati.
    Am dat numai cateva exemple!

    Apreciază

    • Lumea se schimba din ce in ce mai rapid si va trebui sa ne adaptam la multe. Fiecare are parerea lui referitor la ce e normal si ce e nociv. Mie mi se pare periculoasa abordarea scolii si imi bat gura pe aici, in speranta sa pot schimba ceva, un pic. Si imigrantii ma sperie, apropo de ce zici tu, dar homosexualii deloc. Dar nu cred ca voi aborda vreodata subiectele astea pe blog.
      In alta ordine de idei, iti doresc sa fii un bunic intelept si iubit. Sa va traiasca minunea mica! 🙂

      Apreciază

    • Mihai, am avut curiozitatea sa caut stirea unde zicea de invatat cu tras cu pusca. Nu mai crede tot ce citesti, gandeste!, pune capul, cerceteaza! Presa te vrea prost si paranoic si sa inghititi orice „stire-bomba” fara sa verifici o sursa, cine a scris, de unde a plecat; tu fii activ, fii independent, fi lucid lucid lucid. Din profesie inginer imi place sa citesc informatia originala si am gasit…in 2 min si 3 clickuri si ceva tastat pe google, ca google.ro scoate titluri asa: „Guvernul suedez finanteaza cursuri de lunetisti pentru refugiati” si google.se stire cu un club de biatlon Sollefteå Ski High School (nu reusesc sa pronunt, doar citii partea cu High School si pricepui liceu) din 2013 care are ore pt adolescenti emigranti (astia sunt minori) si care sunt la liceu la cursuri de suedeza intensiv (deci emigranti ce vor sa se integreze) sa participe, gratuit, la cateva ore de … tras la tina cu pusca de biatlon. in 2013.

      Uite si o clarificare in engleza: http://www.allehanda.se/angermanland/solleftea/clarifications-regarding-cited-sniper-training-article

      Apreciază

  3. Pe mine ma speria ideea de meditatii si prea multa munca (ca si invatatul e munca intelectuala) de la varste asa mici. Am si eu o puiuţa de 2 saptamani si stiu ca anii trec repede, dar sper sa reusesc sa ii ofer fetitei mele o copilarie adevarata, nu meditatii cand chiar nu e nevoie de ele… Vreau ca fetita mea sa se bucire de zapada, de sarbatori, de aer curat…

    Apreciază

    • E posibil ca pana ajunge fetita ta la scoala sa se mai repare din ineptiile de acum. De exemplu, anul trecut m-am luptat cu morile de vant incercand sa ii conving pe parintii din clasa si pe invatatoare ca un copil de pregatitoare e prea mic pentru a participa la concursuri serioase. S-au inscris buluc la concursul Gazetei Matematice Junior. Anul asta, directia scolii a hotarat sa nu mai participe la concursuri clasele pregatitoare, pe exact acelasi motiv. Imi pare rau ca fetita mea face parte inca din generatiile de sacrificiu, poate a ta are noroc si se dezmeticeste toata lumea pana atunci 🙂

      Apreciază

  4. Fetita mea e de aproape 8 ani. Fix in segmentul asta.
    Pt ca e la scoala multi nationala, pot sa va zic un lucru: cel mai nasol ce li se poate face copiiilor vine de la parinti. Am vazut parinti care cer teme, care insista pe meditatii, pe extra activitati, se lauda si chiar ma privesc de sus ca vai, cum, nu l-ai dat si la alte 3 activitati?? A cerut fata sa se inscrie si am platit si apoi s-a razgandit! asa ca am lasat-o sa nu se mai duca pt ca … asa a vrut.
    Si mi se par cei mai exagerati parintii est europeni (si romanii) – banui ca din frustrarile si eforturile din trecut vor sa acopere la copii… de la 4-5 ani. Si cel mai grav e nu ca o fac pt ca asa vor parintii, ci au pretentia ca sa fie copilul recunoscator (la 6 ani!!! , da) ca uite ce s-au sacrificat. Greu sa explic dar martirismul nu e o virtute (am o mama romanca, situatie super financiara – venit dublu cat la noi, la cererea scolii de donat bani a dat 50 euro si tot ea cea nemultumita!, desi eu i-am zis ca nu era obligatoriu si noi am donat ca si alti nordici 5-10 euro). Dintre romani fata e singura care nu a luat lectii de inot (ok, nici nu ne-am permis financiar) dar am fost cu ea la piscina si la mare si… a reusit sa invete singura!

    Probabil ca sufletul meu e mai aproape de nordici de unde m-am inspirat: am lasat copilul in noroaie sa se joace cu finlandezi; cand a zis ca nu mai vrea atunci am oprit; invata sa patineze cu tati, invata engleza cu mami, ca doar se poate si fara bani la varsta asta, plus ca petrecem timp impreuna. Mai nasol e ca acum vrea sa se mute in Finlanda, cu prietena ei buna. No shit, aici nu stiu cum ii explic :)))))

    Apreciază

    • Da, si eu am fost socata de parinti, inca de la prima sedinta de la scoala. Banii se gasesc la oameni invers proportional cu inteligenta si cu bunul simt, asa ca cei mai daunatori sunt les nouveaux riches.
      Si apropo de Finlanda… drum bun va urez! Daca asa vrea copilu’ 🙂

      Apreciază

Comentează:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.